Helyi közélet

2013.02.06. 16:25

„Zártkert” ügyben módosítás várható

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem kell fizetni a földhasználati bejelentésekért, a már befizetett díjakat visszafizetik.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem kell fizetni a földhasználati bejelentésekért, a már befizetett díjakat visszafizetik.Korábban csak az 1 hektárt meghaladó földterület használatra vonatkozott a bejelentési kötelezettség, azonban azt ez év január 1-től minden külterületi ingatlant használóra kiterjesztették. A 6 ezer forint díjfizetéssel járó bejelentésre a jogszabály szerint 30 nap állt rendelkezésre, s a mulasztóra bírság vár, írtuk korábban. Cikkünkhöz több helyi információt a Kormányhivatalon keresztül szereztünk meg.

A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal február 6-án megkereste e témában szerkesztőségünket, s közölték: a Vidékfejlesztési Minisztérium törvénymódosítást nyújt be annak érdekében, hogy a mezőgazdasági területek használatának bejelentése illeték- és díjmentes legyen. A minisztérium szerda reggeli tájékoztatása szerint a földhasználati bejelentési kötelezettséget előíró törvénymódosítás-tervezet tartalma szerint 2013. január 01. napjára visszamenő hatállyal a bejelentés díj- és illetékmentes lesz, illetve a már megfizetett díjakat visszatérítik. A bejelentési kötelezettség elmulasztása miatti bírság szankció 2013. május 1-től alkalmazzák.

Nyomatékosították: az erdő művelési ágú területek kivételével minden földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva. A belterületi fekvésű 1 hektár alatti területekre - amit sokan tévesen "kiskerteknek" neveznek - ez a jogszabály eddig sem vonatkozott, s ezután sem fog. A bejelentési kötelezettség kiterjesztésének célja, hogy a földhasználati viszonyok átláthatóak legyenek.

ÉM-SzK


Borsod-Abaúj-Zemplén - A legkisebb „zártkertet” is be kell(ett) jelenteni, 6 ezer forint befizetése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában