Helyi közélet

2013.01.20. 17:30

Arcok a megyéből: Schultz Vera, a Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja

<span style="font-size: 13px;">Encs, Miskolc -&nbsp;Unatkozni nem szeret: rajzol, táncol, versenyez.&nbsp;</span><span style="font-size: 13px;">Az egykor hiperaktív kislányból mára érettségi előtt álló, tehetséges gimnazista lett.

Encs, Miskolc - Unatkozni nem szeret: rajzol, táncol, versenyez. Az egykor hiperaktív kislányból mára érettségi előtt álló, tehetséges gimnazista lett.

Változatok egy holnapra. Ez a címe Schultz Vera képzőművészeti kiállításának, mely iskolájában, a Földes Ferenc Gimnáziumban nyílik január 22-én. Olajfestményeket és grafikákat láthat majd a látogató, és közben fölteheti magában a kérdés, mit jelent a tárlat címe. Mi is ezt kérdeztük Verától, a gimnázium végzős diákjától, aki úgy fogalmazott, azért adta ezt a címet, mert úgy érzi, még nincs kiforrott stílusa.

– Még keresgélek, nyitott vagyok mindenre. Ha látok valami szépet vagy megkapót, azt megörökítem, minden újat szeretek kipróbálni. A képeim témájukban sokfélék, de még gondolkodom, mi az, ami igazán nekem való.

Vera elmeséli, hogy hiperaktív kisgyerek volt, és édesanyja csak úgy tudta megnyugtatni, ha leültette rajzolni. És miközben rajzolgatott, édesanyja tanítgatta, mit hogyan lehetne még jobban. Nem véletlen persze Vera tehetsége, hiszen szülei is festészettel foglalkoznak. Ők hatalmas, templomi, ólomüveg ablakokat készítenek.

Matek és tánc

De nem csak a rajzolásban tehetséges a földesista diáklány, hanem még sok minden másban. Nagyon kedveli például a természettudományokat, azok közül is a matematikát. Az idén sikerült bejutnia az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe, és édesanyjától tudjuk, hogy nagy álma az olimpiai csapatba való bekerülés. Verának mindemellett jut ideje a táncra is. Lakóhelyén, Encsen akrobatikus rock and roll-ra járt 4 évig, de amikor középiskolába Miskolcra jött, stílust váltott. Most a Ködmönbe jár társastáncra.

És hogy van ennyi mindenre ideje? Vera csak nevet a kérdésen. Azt mondja, unatkozni nem szeret, a kihívásokat viszont kedveli. A sok tanulás mellett szüksége van a táncra, mert a mozgás segíti a tanulást is. Rajzolni és festeni pedig hosszabb iskolai szünetekben szokott. Érettségi után a jövőjét a Miskolci Egyetemen képzeli el. A Műszaki Földtudományi Karon szeretne tanulni olaj- vagy gázmérnök szakon, de az is lehet, hogy a geotermikus energiával fog foglalkozni. Ez utóbbi mellett azért döntene szívesen, mert Magyarországon is szükség van az ilyen végzettségű szakemberekre. Ő pedig szívesen maradna itthon. ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában