Helyi közélet

2012.12.29. 11:32

Mályiból menthetnek a légimentők

Mályi - Sok vitát kiváltó ügynek kerülhet a végére pont. Megfelelőnek találta ugyanis a mályi képviselő-testület azt az újabb területet, melyet a település a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek adna át abból a célból, hogy ott alakítsák ki bázisukat. 

Mályi - Sok vitát kiváltó ügynek kerülhet a végére pont. Megfelelőnek találta ugyanis a mályi képviselő-testület azt az újabb területet, melyet a település a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek adna át abból a célból, hogy ott alakítsák ki bázisukat. Mégis Mályiban épülhet meg a légimentő bázis. Csak előtte el kell cserélni a területet.

A képviselők erről csütörtök este döntöttek, és most már úgy tűnik, hogy semmi akadálya nem lesz a bázis felépítésének. Viszokai István, mályi polgármestere lapunknak elmondta: a következő lépés, hogy elvégeztessék az ingatlanbecsléseket, mivel a most jóváhagyott terület egy vállalkozóé, aki egy önkormányzati területre cseréli saját földjét. (Eredetileg mályi a saját területét szerette volna felajánlani a légimentőknek, de a közelben lakók tiltakozása miatt a képviselők nem hagyták ezt jóvá.)

A cserére azért van szükség, mert a légimentők uniós pályázat segítségével tervezik megépíteni bázisaikat az ország több pontján, de az egyik kitétel az, hogy a földterületnek állami vagy önkormányzati tulajdonban kell lennie. A polgármester hozzátette: az ingatlanbecslés eredményének ismerete nélkül a vállalkozóval, Árvai Attilával megegyeztek abban, hogy egyikük sem fizet a másiknak, ha valamelyik terület többet érne. Előreláthatólag tavasszal már át tudják adni az ingatlant a légimentőknek.

Újabb megoldások

– Nagyon örülünk a képviselő-testület kedvező döntésének – reagált a hírre Rigler Róbert, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. földi kiszolgálási vezetője.

Elmondta: amikor kiderült, hogy az első ízben kinézett terület átadásához nem járulnak hozzá a képviselők, igazából nem is volt idejük azon gondolkodni, hogy hogyan tovább, mert Viszokai István polgármester máris újabb megoldásokat ajánlott. Egyébként pedig, amikor nyilvánossá vált, hogy Mályiban hogy döntöttek, máris kaptak 3-4 másik ajánlatot Miskolc környéki településektől. A szakember hozzátette: Miskolccal hiába „birkóztak” közel négy évig, végül olyan területet ajánlott fel nekik a város, ahol korábban üzemanyagtöltő állomás volt, ennek kártalanítása viszont óriási költségeket emésztett volna föl.

A légimentők a közeljövőben nyújtják be a bázisok létesítésére a pályázatot, ennek volt feltétele a területek fixálása. A vezető hozzátette: ha négy évvel ezelőtt kezdték volna építeni a bázist, már akkor is késésben lennének. Fontosnak tartotta kiemelni: munkájukkal az emberek javát és nem bosszantását szolgálják. Reméli, hogy a gyakorlatban bebizonyosodik majd, hogy a Mályiban lakó embereknek semmilyen hátrányt nem okoz a légimentő bázis működése.

Fekvése ideális

Mint arról korábban írtunk, a légimentők uniós támogatással szeretnék létrehozni az országot lefedő, 60 kilométeres körzetekből álló hálózatot, amelynek 3 bázisa már adott, a többire egységes tervvel pályáznának. Az egyik feltétel, hogy a földterület állami tulajdonban legyen, az állomás a 60 kilométeres körzet centrumában, vagy annak közelében létesüljön, és hogy műútról megközelíthető legyen.

A jelenlegi miskolci állomás nem jöhet szóba, mert ott ipari park épül. A Mályiban található terület a lakóházaktól 250 méterre helyezkedik el, és két ipari épület is takarja. Tehát a fekvése ideális.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában