Helyi közélet

2012.12.11. 14:48

Kutyachip: elsejétől ellenőrzik

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az ellenőrzés folyamatos lesz, egy speciális leolvasóval történik majd.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az ellenőrzés folyamatos lesz, egy speciális leolvasóval történik majd. Január elsejéig van a türelmi időszak, akkortól kötelező chipet ültetni a kutyákba. Ki ellenőrzi majd és hogyan? Miklós Béláné, a hatósági főosztály főosztályvezetője elmondta:

„A szabályok betartását a kerületi Állat-Egészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrző Hivatal és az önkormányzat jegyzője ellenőrzi. Miskolc városában a jegyző nevében a közterület- felügyelők járnak majd el. Az eb vizsgálata, kezelése előtt a magánállatorvos is köteles ellenőrizni, hogy az eb transzponderrel ellátott-e.”

Azt is elmondta, ha valaki nem tesz eleget a rendeleti kötelezettségnek, annak állatvédelmi bírságot szabhatnak ki, melynek alapösszege 15 ezer forint.

A bírság összege a jogsértés körülményeitől és súlyától függően változik, elérheti a 1,5 millió forintot is.

Elkérik a papírokat is

A főosztályvezető hangsúlyozta: az ellenőrzés folyamatos lesz, egy speciális leolvasóval történik majd, mely 3-8 centiméter távolságról képes érzékelni a mikrochip 15 számjegyű azonosítóját. „Az ellenőrök már mos is házról házra járnak. Ilyenkor minden esetben elkérik a kutya oltási papírjait is. Ezt követően a transzpondert is ellenőrizni fogják. Illetve járőrözések alkalmával is meg fogják nézni, hogy a sétáltatott eb transzponderrel el van-e látva”– sorolta.

Vajon lesz-e Miskolcon ebadó? A bevezetés mellett szóló érvek és ellenérvek mérlegelése után Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése hozhat ilyen jellegű döntést” – válaszolta Miklós Béláné.

ÉM-NSZR


Borsod-Abaúj-Zemplén - Január elsejétől kötelező chipet ültetni a kutyákba. Ez segítheti a felelős állattartást.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában