Helyi közélet

2012.12.09. 16:34

Kónya Péter: „Mindent az alapoktól kell elkezdeni”

Miskolc - Múlt héten pénteken fórumot tartott Miskolcon a Magyar Szolidaritás Mozgalom.

Miskolc - Múlt héten pénteken fórumot tartott Miskolcon a Magyar Szolidaritás Mozgalom.

„Ezt a kormányt, úgy ahogy van, el kell zavarni”, fogalmazott a péntek este, mérsékelt érdeklődés mellett megtartott lakossági fórumon Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetője.

Mint elmondta, közös értékek mentén meg kell teremteni a társadalmi együttélés új normáit, mert a Fidesz-kormány értékítéletével baj van. Példaként a háromszáz millió forintból lebonyolított óriásplakát-kampányt említette, szerinte ha 300 bajban lévő családnak adtak volna egy-egy milliót, jobban hasznosult volna ez a pénz.

Erőt kell felmutatni

Az Együtt 2014 mozgalomról Kónya Péter azt mondta: a demokratikus ellenzéki erőknek össze kell fogniuk, hogy a választáson valóban alternatívát jelenthessenek a Fidesszel szemben. „Ebben mindannyiunknak megvan a felelőssége”, fogalmazott, hozzátéve: ehhez olyan programot kell kidolgozni, ami a mozgalom tagjai számára elfogadható, és alapjaiban építi újra a társadalmat.

Hogy a programot meg is lehessen valósítani, ahhoz olyan támogatottságra van szükség, ami nem csak a kormányváltást biztosítja, de azt is lehetővé teszi, hogy a Fidesz-rezsim hagyatékait is felszámolják, hiszen az Alaptörvény csak kétharmados egyetértéssel módosítható, és a jelenlegi kormányzó párt a kulcspozíciókba már beültette a saját embereit, ahogy fogalmazott: a Fidesz kiépítette a hűbéri rendszerét.

Kónya Péter szerint az emberek hinniük kell a siker lehetőségében, mert jelenleg mindenki fél: ha alkalmazott, akkor munkahelyét, ha vállalkozó, a megrendeléseit veszítheti el. Kónya Péter arra buzdította a Fidesz-kormány leváltásában gondolkodókat, hogy ha regisztrálni kell, menjenek el regisztrálni, és mindenképpen hallassák a hangjukat.

„Nem alamizsnát adunk”

Kiállunk az értékek mellett, a társadalmi szolidaritás mellett, de nem segélyeket, alamizsnát akarunk osztani, mondta Kónya Péter, hangsúlyozva: a gazdaság romokban hever, ennek beindítására, a vállalkozások támogatására kell helyezni a hangsúlyt, mert csak így keletkezhetnek munkahelyek, amelyeket „teremteni” lehetetlen; olyan gazdasági környezetet kell kialakítani, amelyben a vállalkozások jól érzik magukat, amiben gyarapodhatnak és munkahelyeket hoznak létre.

Kónya Péter a gazdaság alapjának a mezőgazdaságot és a feldolgozóipart tekinti, ami a vidék számára is munkalehetőséget biztosít. Mint mondta, jelenleg alapanyagokat aduk el, nincs innováció, alacsony a hozzáadott érték, amin változtatni kell.

- ÉM-SZP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában