Helyi közélet

2012.12.18. 19:21

Fenyőválaszték: normandtól a liláig

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Búza téri piacon és a város több pontján is javában tart már a fenyőfavásár. A vevők viszont kivárnak.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A Búza téri piacon és a város több pontján is javában tart már a fenyőfavásár. A vevők viszont kivárnak.Ilyenkor, Karácsony előtt a legváratlanabb helyeken bukkanhatunk fenyőfaárusra. Az megszokott, hogy a Búza téri piacon ilyenkor már kínálják az ajándék fölé való fát, de találtunk olyan benzinkutat is, ahol az eladásra váró fenyők is sorakoztak. Pár nappal Karácsony előtt szétnéztünk a fenyőfapiacon. Veszik, viszik, milyet keresnek?

Egyelőre azt tapasztaltuk, nem indult be a forgalom, bár az árusok szerint az elmúlt hétvégén már sokan vásároltak fenyőt, de a hétköznap mindig csendesebb. És sokan arra panaszkodtak, hogy egyre többen választanak műfenyőt, az hosszútávon jobban megéri.

Stollné Varga Csilla nem tartozik a műfenyőt vásárlók közé, mint mondta: egyszer állított műfenyőt, de váltott, az igazinak van illata, hangulatosabb.

Kedden délelőtt a Diósgyőri Stadion előtti fenyőárusnál válogatott. „Minden évben normand fenyőt vásárolunk, most is ilyet keresek. Közepes méretűt szeretnék, körülbelül 10-15 ezer forintot szánunk rá” – mesélte. Azt is megtudtuk, mindig az utolsó héten vásárolja meg a karácsonyfát, mivel a tárolás bonyolult.

Valószínű, sokan így gondolkodnak, mert most kezdődik csak igazán a fenyőfavásárlás. Hudák Ervin termelő a város több pontján kínálja a fenyőfákat, de az a tapasztalata, hogy december 20-tól indul be a forgalom. „Sőt van, aki az utolsó pillanatra, december 24-re hagyja a favásárlást” – mondta.

Hudák Ervin arról is beszélt, hogy a legkelendőbb a lucfenyő, mert az olcsóbb. Bár városrészekként különböző, a családi házas övezetben a drágább, nagyobb fenyőket is el lehet adni.

Nála a hagyományos lucfenyő mellett, normand, ezüstfenyő és jegenyefenyők is megvásárolhatóak.

Szétnézve a fenyőpiacon azt láttuk, hogy 80 centitől egészen a 3 méteresig találhatunk lucfenyőt, az ár pedig 1000 és 6000 forint között mozog. Az ezüstfenyők közül a kisebb körülbelül 4000 forintért kapható, a nagyobb, 2,5 méteresek akár 12 ezer forintba is kerülhetnek. Hudák Ervintől megtudtuk: a magasabb ezüstfenyők fogynak el leghamarabb, mert akik ezt keresik, tudják, ritkaság, így korábban beszerzik.

A normand fenyő ára magasabb, egy 2 méterest 12 ezer forint körül találunk.

Óh, műfenyő

És a műfenyők közt is nézelődtünk. Készítőik nem ragadtak le a hagyományos zöldnél, fehér, fekete, pink, lila is van a kínálatban. Az ár pedig – minőségtől függően – 3000 forinttól akár a több tízezret is elérheti.

Garai Lívia műfenyőt állít Karácsonykor, már tizedik éve. „Nem pereg, könnyen elcsomagolható, nem beszélve arról, nem vágnak ki miattam fát. Nem igaz, hogy a műfenyőnek nincs hangulata, ugyanolyan szép az ünnep, mint a másikkal. És persze olcsóbb is a műfenyő, hiszen öt éve vettem egyet 8000 forintért, semmi baja nincs” – sorolta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában