Helyi közélet

2012.11.23. 20:03

Újabb feljelentések lehetnek

Golop - Az állatvédők után a Jobbik is feljelentette a golopi polgármestert.

Golop - Az állatvédők után a Jobbik is feljelentette a golopi polgármestert.A Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány után szerdán Egyed Zsolt, a Jobbik parlamenti képviselője is bejelentette, állatkínzás, garázdaság és veszélyeztetés miatt feljelenti a golopi polgármestert.

Az ügy előzményeként Gaskó Bertalan rendőr alezredes, a B.-A.-Z. megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: „a Szerencsi Rendőrkapitányságra 2012. szeptember 19-én érkezett állampolgári bejelentés, miszerint egy golopi lakosnak a közepes termetű, keverék kutyáját egy nyílvesszővel meglőtték, amit követően az állat elpusztult. A Szerencsi Rendőrkapitányság az ügyben állatkínzás vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el.”

Kidobott kutyák

– A Bandinak sose volt kutyája – mondja a kocsma előtt egy férfi. – Azt mondja, az övé volt a kutya, amelyiket lelőttek, de nem igaz. A kertszomszédom, már csak tudom.

Végszóra arra jön Keresztúri András, akinek a kutyáját szeptemberben lelőtték. Az eset megtörténtekor és azóta is a polgármesteri hivatalnál dolgozik közmunkásként.

– Pár hete volt nálam a kutya – mondja. – Kóbor kutya volt. Párszor löktem ki neki enni, aztán odaszokott. Végül már bent aludt a szobában.

Keresztúri András mutatja a portáját. Miután kapu nincs, kerítés is alig, ezért a kutya sokat kóborolt a falu területén.

– Ez a legnagyobb veszedelem a faluban, a sok kóbor kutya – mondják egymást túlkiabálva a helyiek. – A hídon túli kanyarban lökik ki őket az autókból, hogy ne lássuk a rendszámot és ne tudjuk felírni.

– Az egyik befialt a hátsó udvaromba, aztán nem engedett a garázsomhoz – mondja Lajos. – Ha lett volna pisztolyom, tán én is lelövöm.

Fenyegetés

– Azt is írja meg, hogy én voltam az egyik tanú, mert az a kutya engem támadott meg – mondja Turánszki Ferencné. – Nem igaz, hogy közterületen történt az eset. Itt volt a zárt udvarban, ahol a Start közmunkaprogramban termesztettük a zöldségeket. Petrezselyemért indultam le a kertbe, amikor itt a sufni mögül – mutatja a helyet – kiugrott a kutya és nekem támadt. Próbáltuk elcsalogatni kenyérrel, de hiába, ment neki mindenkinek. Akkor szóltunk a polgármesternek, aki kiment a kocsijához, abban volt a nyílpuska, mert vitte beállíttatni, és azzal lőtte le a kutyát. Minket védett. Néhány éve az ő feleségét harapta meg úgy egy kutya itt a faluban, hogy egy darab hús ki is szakadt belőle.

Hivatalában megkerestük Kiss Lajos polgármestert is, aki annyit mondott, nem akar nyilatkozni.

Újabb feljelentés

– A megoldás a kóbor kutyák ellen az lenne, ha az önkormányzat szerződést kötne egy állatvédő szervezettel, hogy szállítsák el a kutyákat – mondja Abonyi Mónika, a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány elnöke. – Nekünk 15 önkormányzattal van ilyen szerződésünk Jász-Nagykun-Szolnok megyében, jelenleg 130 kutyánk van. Egyébként a jövő héten fogok újabb feljelentéseket tenni a golopi polgármester ellen, mert tanúvallomások bizonyítják, hogy korábban a saját önvédelmi fegyverével lövöldözte le a faluban a kóbor kutyákat.

Egyed Zsolt, a Jobbik parlamenti képviselője portálunknak elmondta, azért vártak két hónapig a feljelentés megtételével, mert utána akartak járni a történetnek. Egyed Zsolt elmondta, a Jobbikban ő tartja a kapcsolatot az állatvédelmi szervezetekkel.

– Parlamenti képviselőként úgy érzem, kötelességem feljelentést tenni akkor, ha bűncselekmény elkövetése jut a tudomásomra, és ez az ügy olyan, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni – mondta Egyed Zsolt.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában