Helyi közélet

2012.11.08. 11:06

Ózd: A jobb vízminőség reményében

Ózd - Több mint 1.7 milliárd forintból, a svájci alapból fejlesztheti az ivóvízhálózatát az Ózdi Vízmű Kft.

Ózd - Több mint 1.7 milliárd forintból, a svájci alapból fejlesztheti az ivóvízhálózatát az Ózdi Vízmű Kft.Ötven, hatvan évvel ezelőtt, a kohászat virágkora idején építették ki város ivóvízhálózatát. Az azbeszttartalmú, öntött vas és acélcsövek az évtizedek alatt elöregedtek. Egyre több javítási munkát kellett rajtuk végrehajtani, ettől függetlenül az Ózdi Vízmű Kft. így komoly vízveszteséget könyvelhet el. A svájci alapból megnyert pályázatnak köszönhetően azonban változhat a helyzet. Az előkészítő szakasz után, néhány hónapon belül a gyakorlati megvalósítás is megkezdődhet az észak-borsodi városban.

Széles spektrum

- Egy rendkívül összetett projektbe vágtunk bele - fogalmazott Bíró Ferenc, az Ózdi Vízmű Kft. ügyvezetője. - A legfontosabb teendőnk a nagy átmérőjű vezetékek rekonstrukciója és cseréje lesz. A város területén 27 kilométer új, műanyag csövet fektetünk le az előttünk álló időszakban. Emellett létrehozunk egy 100 köbméteres víztározó medencét, azért, hogy a város tartalékát közel a duplájára emelhessük. A programba belefér a nyomásfokozó gépházak felújítása, a szivattyúk cseréje, villamos átépítése, tehát egy nagyon széles spektrumot fog érinteni.

A fejlesztések a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósulnak meg. Az alpesi állam megközelítőleg 1.5 milliárd forintot szán az ózdi beruházásra, amelynek a teljes bekerülési költsége meghaladja az 1.7 milliárd forintot.

Amit az Unió nem

- A mi országunk olyan elképzeléseket támogat, amelyre az Európai Unió nem szán pénzt - fogalmazott az ózdi projektnyitón Lilliana de Sá Kirchknopf, a svájci állam képviselője. - Országos viszonylatban összesen négy ilyen munka folyik, az ózdi pedig nagyszerűen, a terveknek megfelelően halad. Számunkra nagyon fontos, hogy az emberek életszínvonalának javításához hozzájáruljunk, és mint tudjuk: az ivóvízfejlesztés a mindennapjainkhoz szervesen hozzátartozik. Ugyancsak kiemelt szempont, hogy a többihez képest hátrányos helyzetű, vagy elmaradott régiókban jelenjünk meg, mert itt nagyobb szükség van a segítségünkre.

Fürjes Pál szerint az ivóvízfejlesztés sikertörténetnek számít Ózdon. Bár a kivitelezés még hátra van, de a két éves előkészítő szakaszban fegyelmezett és precíz munkára volt szükség. Az észak-borsodi város polgármestere hozzátette: az elmúlt időszak egyik legjelentősebb támogatása érkezeik a svájci alapból a Ózdra, amit hasznosan a leírt feladatokat pontosan végrehajtva fognak felhasználni. A tényleges munka a város területén 2013 tavaszán kezdődhet el.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában