Helyi közélet

2012.11.07. 11:49

Handy bike-kal a kerékpárúton: lehet-e?

Miskolc - Szabad-e, lehet-e "kézi kerékpárral" (handy bike) kerékpárúton közlekedni? - kérdeztük az illetékest.

Miskolc - Szabad-e, lehet-e "kézi kerékpárral" (handy bike) kerékpárúton közlekedni? - kérdeztük az illetékest.

"Morfondírozunk itt egy-két hasonló sorsú barátommal, akik handy bike-kal járunk, és arra az elhatározásra jutottunk, hogy hivatalosan a miénk nem bicikli, nem kerékpár, így ezt a jól sikerült kerékpár utat sem használjuk, hanem megyünk az úttesten. Persze nem mondom hogy nem balesetveszélyes, de a kinevezett kerékpárút sem kevésbé az." - írta nemrégiben az Észak-Magyarország levelezőfórumán, az Agórán Braun János.

Kézzel? Lábbal?

Lehet-e handy bike-kal a kerékpárúton közlekedni? - tettük fel a kérdést a rendőrség illetékesének.

- A lehetőségekhez alkalmazkodva, igen! - jelentette ki lapunknak Dr. Lovassyné Németh Mária rendőr alezredes, a megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti osztályának munkatársa. - A KRESZ-ben egyébként kétkerekű kerékpárokról van, ugyanakkor például lakott területen kívül úgynevezett gépi meghajtású kerekesszéket lehet használni. Sőt, a KRESZ arra is kitér, hogy mit is nevezünk kerékpárnak. Eszerint az emberi erővel hajtott "szerkezetet", de nincs meghatározva, hogy lábbal, vagy kézzel történik-e mindez.

Dr. Lovassyné Németh Mária hozzátette azt is, hogy azokon a kerékpárutakon, amelyek "közösek" a gyalogosokkal, természetesen ott is lehet használni a handy bike-okat.

ÉM-JLI

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában