Helyi közélet

2012.11.21. 13:26

Bevirágozták a Bodrogközt

Cigánd - A Vidékfejlesztési Minisztérium Díját kapta Cigánd.

Cigánd - A Vidékfejlesztési Minisztérium Díját kapta Cigánd.A napokban Hévízen osztották ki a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2012. évi díjait. A díjkiosztó ünnepségre kétszázkilencvennyolc önkormányzat képviselője kapott meghívást.

A díjazottak között

A hagyományos magyar növény és virágkultúra megőrzéséért a Vidékfejlesztési Minisztérium Cigánd és Rigács önkormányzatának a munkáját ismerte el.

– A virágos Magyarországért” versenyt 1994-ben hirdették meg először – mondta az Észak-Magyarországnak Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Az első évben 69 település jelentkezett, azóta a versenymozgalommá vált. Nincs Magyarországon még egy olyan megmérettetés, amely évente kétmillió embert képes mozgósítani a kulturált, virágokkal díszített, élhetőbb környezet megteremtéséért, a természeti és épített örökség megóvásáért, az új generációk környezettudatos neveléséért.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez, amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

A kezdetektől

Cigánd a kezdetektől részt vesz a versenyben, már több alkalommal sikerült jól szerepelnünk. Nagy gondot fordítunk a rendezett környezet kialakítására, a közterületek parkok szépítésére. A várost ékesítő virágokat teljes egészében Cigándon termesztik, így a település ezen a téren is önellátóvá vált. A munka oroszlánrészét a Településüzemeltetési Kft. munkatársai és lelkes önkéntesek végzik. Természetesen a lakosság együttműködése nélkül ezek a kezdeményezések nem vezetnének eredményre, ám az emberek partnerek ebben a kérdésben. Elfogadták az ezzel járó kötelezettségeket, mert megértették, hogy a település nekik és értük szép, büszkék a rendezett környezetre. Jó mutatja mindezt az önkormányzat által a magánporták csinosításának ösztönzésére idén harmadik alkalommal meghirdetett „Virágos, tiszta udvar” verseny töretlen népszerűsége és a részt vevők nagy száma is. Ez a díj egész település számára fontos elismerés, mert bizonyítja, hogy mások is látják és elismerik az élhető környezet kialakítása érdekében eddig tett erőfeszítéseket. Ez a díj erőt ad a további munkához. Az önkormányzat és a lakosság összefogása és közös igyekezete pedig biztosítja, hogy Cigánd – élő, igazi 21. századi kisvárosként – töretlen lendülettel haladjon a megkezdett úton – tette hozzá Oláh Krisztián.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában