Helyi közélet

2012.10.03. 19:56

Nem marad Miskolcon a látványtár?

Miskolc - A Lézerpont Látványtár gyűjteményeit el akarja adni a tulajdonos, az önkormányzat nem érti az eljárást.

Miskolc - A Lézerpont Látványtár gyűjteményeit el akarja adni a tulajdonos, az önkormányzat nem érti az eljárást.Most úgy tűnik , a Lézerpont Látványtár értékes gyűjteményei nem maradnak Miskolcon.

Barna György, a látványtár tulajdonosa :

- A népviseleti gyűjtemény iránt több külföldi múzeum is érdeklődik, a többi gyűjteményt pedig magyarországi alapítványok, múzeumok vinnék. A tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. Nem látok reményt arra, hogy Miskolcon megnyugtató jövője lehet a Látványtárnak.

Mint arról többször is írtunk, Barna György már az elmúlt évben azt fontolgatta, hogy eladja gyűjteményét.Okként az szolgált hogy szerinte hogy a jelenlegi városvezetés „szándékosan agyonhallgatja” a látványtár kiállításait. Hangsúlyozta: pénzzel az előző városvezetés sem támogatta a gyűjteményt, a menedzselését azonban komolyan vette. Ha híres vendég érkezett Miskolcra, akkor az egyik programja a Látványtár volt, és megfelelő reklámot is kaptak a kiállítások a különböző városi lapokban, kiadványokban. Azóta alakult egy civil fórum a kiállítások megmentéséért és alakult egy önkormányzati bizottság is, de Barna György szerint nincs haladás.

Adna ha a város is ad

A napokban meglátta a kiállításokat L. Simon László kultúráért felelős államtitkár is. Barna György: – Nagyon tetszett neki a gyűjtemény és mivel ő is gyűjtő, rögtön egymásra találtunk. Én azt mondtam neki, Miskolcon nem biztosított a gyűjtemény jövője, és valószínűleg azért, mert nem kedvel a jelenlegi városvezetés.Az államtitkár szerint viszont a látványtárban látott anyag alkalmas arra, hogy egy komoly, rendes működési engedéllyel rendelkező kiállítás alapját képezze. Felajánlotta segítségét abban az esetben, ha a városvezetés is támogatást nyújt a gyűjteménynek. A legfrissebb fejlemény pedig az, hogy az államtitkár azt szeretné, ha a látványtárban található tojásgyűjtemény könyvben is megjelenne. Ehhez felajánlotta anyagi támogatását.

Barna György még mindehhez hozzátette: a jövőben uniós támogatásból nem lehet majd strandokat, vizes létesítményeket építeni, hanem kulturális attrakciókra ad majd forrást az unió. Erre kiválóan alkalmas lenne a Lézerpont gyűjteménye, de úgy tűnik, Miskolc ezzel a lehetőséggel nem akar élni, jegyezte meg.

Nem értettek szót

A városháza szóvivője írásban reagált. Többek között ezt írja: Barna György a mai napig nem tudta megmondani, hogy tulajdonképpen mit is akar a várostól. Barna György többször nyilatkozott, hogy eladja magángyűjteményét, ha ..., de a várost soha nem kereste meg konkrét kéréssel, kérdésekkel. Ezért is írt nyílt levelet Dr. Kriza Ákos Miskolc polgármestere Barna Györgynek, a Lézerpont Látványtár alapítójának. Ebben a polgármester leírta, hogy Barna György miközben szinte naponta nyilatkozott és a nagy nyilvánosság előtt fogalmazta meg a Látványtára jövőjéről szóló aggodalmait, közben egyszer sem kereste meg a polgármestert és nem fogalmazta meg azt a konkrét kérést, amivel az Önkormányzat tudna segíteni a látványtárnak... A város honlapján, a miskolc.hu-n a kultúra menüpont alatt, a kiállítóhelyek között szerepel a Lézerpont Látványtár. Szerepel a turisztikai kiadványunkban: a MiskolcOn-ban. A miskolci Tourinform iroda előtt plakát hirdeti a Látványtárat, az iroda munkatársai pedig kiállításokra viszik a magyar és angol nyelvű szórólapjait, vagyis szinte az egész országban hirdetik a Látványtárat. Talán ebből is érzékelhető: fontos számunkra a magángyűjtemény! A polgármester javaslatára egy olyan szakemberekből álló csoport is létrejött, ahol egyeztetni tudták volna az elképzeléseket és ahol végül, egy szakmai-idegenforgalmi szempontokat is maximálisan figyelembe vevő megoldás születhetett volna. Segítségképpen a polgármester felajánlotta azt is, hogy a MIK Zrt. helyiséghasznosítással foglalkozó illetékesével közösen találjunk egy olyan megoldást, ami a város, a Látványtár és a múzeumi szakemberek számára a legoptimálisabb. Ebben az ügyben sem történt semmi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában