Helyi közélet

2012.10.02. 14:53

Itt az új pedagógus-bértábla

Miskolc - Béremelés lesz, csak kérdés, mennyit ér. Ki jár jól és ki rosszul?

Miskolc - Béremelés lesz, csak kérdés, mennyit ér. Ki jár jól és ki rosszul?Átlagban 50 százalékos béremelést tartalmaz az a pedagógus-életpályamodell, mely jövő szeptemberben lép érvénybe, mondta lapunknak a napokban Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Mint fogalmazott, most a társadalom ennyit tud adni a pedagógusoknak, de ez így is lényegesen több, mint amennyi eddig volt. A pedagógus-életpálya egy kétéves gyakornoki időszakból, és három – kivételes esetben négy – további fokozatból áll. Az új előmeneteli rendszer és az ehhez kapcsolódó új pedagógus-bértábla minden nevelési-oktatási intézményben dolgozó pedagógusra vonatkozik. A pedagógusbérek értékállóságának megőrzése érdekében az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 180, egyetemi végzettség esetén 200 százaléka. Ugyanakkor megmarad a háromévenkénti béremelés is.

Átsorolják őket

Kis túlzásnak véli az 50 százalékos béremelést Csabalik Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete miskolci, középiskolai titkára. Véleménye szerint a nyugdíj előtt álló kollégák különösen rosszul járnak majd, hisz őket is visszasorolják a pedagógus I. kategóriába, és mire megtörténnek az átminősítések, már nyugdíjba vonulnak. 2002 óta 60 százalékkal csökkentek a pedagógusbérek, tette hozzá. Az új bértábla szerint túlórát egyáltalán nem fizetnek majd a pedagógusoknak, mivel életbe lép a 32 órás intézményben való tartózkodás, világított rá a fő problémákra az érdekvédő.

Íme az új bértábla (a nagyobb méretért katt a képre):

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában