Helyi közélet

2012.09.06. 12:03

Mire elég, és mennyit ér?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Novembertől 14 százalékkal emeli a kormány az alapellátás alapfinanszírozását.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Novembertől 14 százalékkal emeli a kormány az alapellátás alapfinanszírozását.

A kormánydöntés a felnőtt- és gyermek-háziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is.

– Az én olvasatomban ez egy jó propaganda, ami azt sugallja, hogy értékes intézkedés történt, különösen, hogy több helyen úgy kommentálják, mintha jelentős összeggel nőtt volna az orvosok fizetése – mondott véleményt dr. Török Lajos főorvos. – A valóság az, hogy egy átlag gyermekorvosi praxis finanszírozásának csak 52-54 százalékát kitevő, teljesítményarányos részét (a kártyapénzt) növelik 14 százalékkal, ami nem több 60-65 ezer forint bruttónál. Ezt kell legalább két, egészségügyi dolgozó, a szakasszisztens és az orvos között megosztani. Jelzem, elegáns volna, ha a takarítónő is kapna belőle, de minthogy az állami kórházak béremeléséből is kimaradt ez a kör, ezért erre most mi sem gondolunk.

Inkább botorkálás...

Török Lajos főorvos 1976-tól – immár nyugdíjasként – visz egy gyermekkörzetet Miskolcon. A nyugdíja 123 ezer forint, a vállalkozáson belül a finanszírozásból e mellé „kivett” személyes közreműködői díja jelenleg 140 ezer forint bruttó.

– Az államtitkár fogalmazásában: megtettünk egy nagy lépést előre, s ezen az úton haladunk tovább. Én azt gondolom, sajnos, a célt nem látjuk. Márpedig enélkül inkább csak botorkálunk egy girbegurba úton. Nagyon messze vagyunk attól, hogy megoldódjék az orvosutánpótlás.

A Magyar Rezidens Szövetség szerint sem elegendő a bejelentett bérrendezés mértéke ahhoz, hogy megállítsák az orvosok elvándorlását, és „varázsütésre” megoldódjanak a problémák, de a lépés fontos jelzéssel bír valamennyi dolgozó számára.

ÉM-SzK

Haza? Mennyiért? 

Egy 2011 október-decembere között végezett internetes felmérés szerint:a külföldön dolgozó orvosoknak 2 százaléka tervezi, hogy 2 éven belül hazatelepül. A válaszadók mintegy kétharmada hazajönne 300 ezer forint kezdő szakorvosi bér esetén, illetve ha a munkaidő, ügyeleti körülmények (óraszám, utána pihenőidő, korrekt pénzügyi elszámolás stb.) rendeződnének...

(A Magyar Rezidens Szövetség 150 válaszadó internetes kérdőíves felmérése alapján)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában