Helyi közélet

2012.09.12. 11:23

Herman Ottó Emlékpark: felújítás és rehabilitáció előtt

Miskolc - Mi lesz az egykori Herman Ottó Emlékparkkal a Majális-parkban? Lesz-e rá pénz, van-e rá valami koncepció?

Miskolc - Mi lesz az egykori Herman Ottó Emlékparkkal a Majális-parkban? Lesz-e rá pénz, van-e rá valami koncepció?"Herman Ottó Emlékpark. Épült 1984-ben, társadalmi összefogással". - áll a Bükk kapujában, a Majális-parkban egy szebb napokat látott épületegyüttes bejáratának falán. A zöld területet az elmúlt időszakban amennyire lehetett, láthatóan gondoztak; füvet nyírtak, fát "igazítottak". Mi lesz az épülettel és környezetével?

- A Herman Ottó Emlékpark a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében áll, jelenleg ők tartják karban. - jelentette ki az Észak-Magyarország megkeresésére Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. - A miskolci önkormányzat ugyanakkor pályázni kíván a park fejlesztésére. A meglévő, rossz állapotban lévő épület felújításával és mögötte egy új látogatóközpont megépítésével a pályázati lehetőségekhez igazodva kulturális örökségünk, a Szeleta-kultúra, illetve hozzá kapcsolódóan az őstörténeti kor bemutatását tervezzük a mai igényeknek megfelelően, interaktív tartalommal.

Természeti és kulturális értékek

Ennek kapcsán a tervek szerint az épület földszintjén az őstörténet kerülhet bemutatásra a tudományág hátterével, de itt kapnának helyet a kiszolgáló helyiségek is.

- Az épület földszinti kiállító része barlangszerűen végződik, mely erősíti a bemutatóterem funkcióját. - folytatta az ügyvezető. - A meglévő épület a Bükk kapujaként is ismert. Ezt erősítve a földszinten egy interaktív Bükk makett kerül majd elhelyezésre, mely széleskörű ismertetéssel mutatná be a Bükk természeti és kulturális értékeit. A földszinten általánosabb, tudományosabb tartalmat lehet majd megtekinteni, míg az emeleten az őstörténet érdekességeit szeretnénk bemutatni: például csillagászati ismereteket, mitológiát, temetkezési szokásokat.

Pályázat és összefogás

Lengyel Katalin hisz benne, hogy a majdani kiállítás egész napos elfoglaltságra ad lehetőséget, hiszen a megálmodott kétszintes kiállítótér interaktív, látogatóbarát kialakítással széles ismeretanyagot közvetít a látogatónak. A folyamatos programkínálat - mely segíti a látogatóközpont fenntartását – látogatóvonzó, növeli a látogatók átlagos tartózkodását.

Ezzel párhuzamosan az épületen kívül a teljes terület rehabilitációra szorul. A külső térben a Miskolci Turisztikai Kft. és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság konzorciumi összefogásával egy másik pályázat keretében a Szeleta Tematikus Élménypark kerülhet kialakításra, ahol folytatódhat az ősember kultúrájának bemutatása, a környezetéhez kapcsolódó természeti értékekkel együtt. A leégett gombavizsgáló helyén a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága egy kiállítási épület létesítésével járul hozzá a fejlesztéshez a Bükk természeti értékeinek bemutatásával, kapcsolódva a Szeleta-kultúrához.

- Juhász-Léhi István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában