Helyi közélet

2012.08.03. 08:03

Teresztenye: Hogyan lett a halastóból lignitbánya?

Teresztenye, Szőlősardó - Csupán próbafúrásokat engedélyeztek Teresztenyén, bányanyitásról szó sincs.

Teresztenye, Szőlősardó - Csupán próbafúrásokat engedélyeztek Teresztenyén, bányanyitásról szó sincs.Legalábbis Holló István, Szőlősardó polgármestere szerint, akit csütörtökön, a bányanyitással kapcsolatos közmeghallgatás után kérdeztünk. A közmeghallgatáson közel negyven helybéli volt jelen, valamint dr. Izsó István, a Miskolci Bányakapitányság vezetője, Riz Gábor megyei alelnök, valamint Teresztenye polgármestere, Brogli Attila, Égerszög polgármestere Pozsgai István, és Szőlősardó vezetője.

Mint arról már lapunk is beszámolt: a teresztenyiek félnek, mert az Aranyboksa Kft. lignit kitermelésére kért engedélyt a nemzeti park területére. A cégvezetője korábban azt nyilatkozta lapunknak: nem bányát akar nyitni, csupán halastavat. Majd július közepén azt a hírt kaptuk: hamarosan kutatófúrások kezdődnek Teresztenye határában. A munkálatokra két vállalkozás is engedélyt kapott a Miskolci Bányakapitányságtól, terveik között az szerepel, hogy külszíni lignitbányát nyitnának a település határában.

Holló István ennek ellenére tegnap azt hangsúlyozta: a közmeghallgatáson sikerült megnyugtatni a környékbelieket, hiszen csak próbafúrásokat engedélyeztek, bányanyitásról szó sincs. Hozzátette: „Nem tudjuk, a jövő mit hoz, de a bányakapitányság vezetője elmondta, a bányanyitás engedélyeztetése hosszadalmas folyamat.” A polgármester azt is hangsúlyozta: ők nem szeretnék, ha bánya nyílna a könyéken.

A közmeghallgatás résztvevői arra is kíváncsiak voltak, hogy a meglévő utakon hogyan lehetne szállítani a kitermelt lignitet. A polgármester szerint erre az volt a válasz: olyan technológiát alkalmaznak majd, hogy ne kelljen szállítani, ha mégis, akkor a rudabányai úton, mert a mostani nem alkalmas.

Izsó Istvánt is szerettük volna megkérdezni arról, hogy a halastóból hogy lett mégis lignitbánya. De azt mondta lapunknak, kérdéseinkre pénteken válaszol.

ÉM-NSZR


Teresztenye, Miskolc – Még sok megválaszolatlan kérdés van a Teresztenye határában tervezett bányanyitásig.

Teresztenye – Teresztenye határában hamarosan kutatófúrások kezdődnek. A helyiek tiltakoznak.

Teresztenye – A teresztenyiek nem hisznek a halastóban, bányát pedig végképp nem akarnak. 

Teresztenye, Szőlősardó – Lesz bánya Teresztenyén, vagy sem? A helyiek nem szeretnék, a vállalkozó azt mondja, ő fejleszteni akar.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában