Helyi közélet

2012.08.17. 08:52

Segítség érkezhet a jó ötletek végrehajtásához

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az innovációs hivatal vezetője, dr. Mészáros György nagy lehetőséget lát megyénk gazdaságában.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az innovációs hivatal vezetője, dr. Mészáros György nagy lehetőséget lát megyénk gazdaságában.Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke csütörtökön egész napos, több helyszínes látogatást tett tegnap régiónkban, amelynek keretében innovatív vállalkozásokat tekintett meg, illetve találkozott a megye innovációban érintett, meghatározó személyiségeivel is.

Az egész napos program záró rendezvényeként „Innovációs lehetőségek az Észak-magyarországi régióban” címmel innovatív vállalkozások, kutatás-fejlesztést végző szervezetek vezetőinek a részvételével kerekasztal beszélgetés volt a Miskolci Egyetemen, amelyen dr. Mészáros György mellett részt vett dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora, dr. Nyíry Attila, a NORRIA Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezetője is.

Miskolci lett az alelnök

A Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke a kerekasztaltanácskozás előtti sajtóbeszélgetésen mutatta be a hivatal új stratégiai elnökhelyettesét, dr. Deák Csabát, aki kinevezéséig a Miskolci Egyetem rektorhelyettese volt. Az újdonsült vezető fontosnak tartotta, hogy személyében a régiónak fontos szerep jutott az innovációs folyamat építésében. Mint elmondta mindenütt az egyetemi központok egyben a kutatási és fejlesztési centrumok egyben és a Miskolci Egyetem hosszú évek óta bebizonyította, hogy ennek a folyamatnak valóben vezérlő tényezője. Megyénk ötletekben, előremutató gondolatokban gazdag, de anyagiak hiányában a piacrajutási leghetőségek igencsak korlátozottak. Ennek kiküszöbölásáben a Nemzeti Innovációs Hivatal nagy segítségre lehet.

Innovatívak vagyunk

Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke számára sem ismeretlen a Misjkolci Egyetem, mert – mint utalt rá – egyetemi oktatóként több alkalommal is járt már itt. Ez az ismerettség is inspirálta, hogy dr. Deák Csaba személyében legfőbb segítőjét innen válaszza ki. Meglátása szerint az új stratégiai alelnök az innováció legjobb hazai szakértője, a régió jó ismerője, és a régó nagyratörő innovációs terveinek szakszerű intepretálója.

Az elnök kifejtette, hogy az ország és a megye gazdasága abban a nemzetközi helyzetben, amikor „nyögik az országok a váslágot” különösen nehéz helyzetben van. A lemaradás leküzdésében a kutatás-fejlesztés, azaz az innováció nyújtja az igazi segítséget. Meggyőződése, hogy az egyetem és vezetői hatalamas tudáskincscel rendelkeznek, az itt lévő kis- és nagyüzemek pedig nagy gazdasági potenciált hordoznak magukban. Dr. Mészáros György a vegyipart és az acélfeldolgozó ipart említette azelsők között, ahol – mint mondta – olyan értékeket talál, „amelyeket nem lehet veszni hagyni, hiszen a magyar okos, innovatív nemzet.”

Kiemelte, hogy a dr. Nyíry Attila vezette Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség már eddis is komoly eredményeket tudhat maga mögött. Összesen 72 projekt segítésére mintegy 8 milliárd forintot fordítottak.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában