Helyi közélet

2012.07.14. 12:11

„A röghöz kötés nem megoldás”

Miskolc, Budapest - Az új törvény szerint csak 6-10 év múlva vállalhatnának külföldi munkát a friss diplomások.

Miskolc, Budapest - Az új törvény szerint csak 6-10 év múlva vállalhatnának külföldi munkát a friss diplomások.Elfogadta az Országgyűlés csütörtökön a hallgatói szerződésekről szóló szabályokat a felsőoktatási törvény módosításával. Erre azért volt szükség, mert az Alkotmánybíróság július elején megsemmisítette a szerződéseket szabályozó kormányrendeletet, mondván, hogy azok részleteit törvényben kell meghatározni.

Versenyképes fizetés

– A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) újra megtámadja a törvényt – reagált a hírre Szabady Szabolcs, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Hisz első alkalommal is épp azért fordultunk az ombudsmanhoz, mert az elfogadott jogszabályok ellentétesek az alaptörvény rendelkezéseivel.

Az elnök hozzátette: továbbra sem értenek egyet a röghöz kötéssel, mert nem lehet a fiatalokat korlátozni abban, hogy az európai munkaerőpiacon megtalálják a helyüket. A legnagyobb probléma az, hogy itthon kevés a munkahely, a diplomás fiatalok közül nem mindenki kap állást. Abból pedig a magyar államnak semmi haszna nem származik, ha munkanélküliként tölti itthon a pályakezdő a törvényben előírt éveket, jelezte Szabady Szabolcs. Véleménye szerint nem a röghöz kötés és a felsőoktatás elsorvasztása a megoldás, az elvándorlást a munkahelyteremtés és a versenyképes fizetések állíthatják meg.

Munkahelyek kellenek

Felháborítónak tartja a törvényt Benőcsné Gulyás Anikó, akinek az egyik fia már egyetemista, a másik szeptembertől lesz az. Szerinte ez a törvény nem fogja itthon tartani a friss diplomásokat, hiszen hatalmas különbség van az itthoni és a nyugat-európai fizetések között. Szerinte inkább vállalják majd a fiatalok a képzési költségük visszafizetését, mint hogy akaratuk ellenére itthon maradjanak.

Az egyetemre készülő diákok sem örülnek a röghöz kötésnek, mondta el portálunknak Kavalecz Tibor, aki szeptembertől a Miskolci Egyetem hallgatója szeretne lenni. Állami ösztöndíjas képzésre jelentkezett, de kissé tart a hallgatói szerződéstől, mert ha a diplomaszerzés után ajánlanának neki egy jó külföldi állást, akkor azt természetesen elvállalná. Tibor szerint is az a megoldás, ha itthon jól fizető munkahelyek várják a fiatalokat.

ÉM


Mi van a törvényben?

  • A kormány tervei szerint azoknak a hallgatóknak kell szerződést kötniük, akik állami ösztöndíjjal vagy részösztöndíjjal szeretnék folytatni tanulmányaikat.
  • A koncepció alapján a szerződés a hallgató és az állam között jön létre: utóbbi vállalja, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja ösztöndíj formájában, a hallgató pedig azt, hogy a diplomáját a megszabott időn - a képzési idő másfélszeresén - belül megszerzi, és a végzéstől számított húsz éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon dolgozik.
  • Ha tehát valaki három évig vett részt állami ösztöndíjjal támogatott képzésben, akkor a következő húsz éven belül összesen hat évet kell itthon dolgoznia.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában