Helyi közélet

2012.06.17. 12:23

Senkálszky Endre kolozsvári színész a színházi kritikusok életműdíjasa 2012-ben

Budapest, 2012. június 17., vasárnap (MTI) - A Színházi Kritikusok Céhe Senkálszky Endre kolozsvári színésznek adományozza idén az életműdíjat, amelyről a tagok titkos szavazással döntenek; a szavazás eredményét szombaton a Múzeumok éjszakáján, a Bajor Gizi Színészmúzeumban hozták nyilvánosságra.

Budapest, 2012. június 17., vasárnap (MTI) - A Színházi Kritikusok Céhe Senkálszky Endre kolozsvári színésznek adományozza idén az életműdíjat, amelyről a tagok titkos szavazással döntenek; a szavazás eredményét szombaton a Múzeumok éjszakáján, a Bajor Gizi Színészmúzeumban hozták nyilvánosságra."Senkálszky Endrét Magyarországon kevesebben ismerik, mint illene, s mint amilyen jelentős az életműve. Erdélyi, közelebbről kolozsvári színész, de az egyetemes magyar színjátszás kiemelkedő művésze" – írta a Színházi Kritikusok Céhe az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. A 98 éves Senkálszky Endre Európa egyik legidősebb aktív színésze, aki például Tompa Gábor III. Richárd-rendezésében még most is fellép. 81 éve lépett először színpadra, 1939 óta tagja a különböző néven működő kolozsvári magyar teátrumnak, amelynek igazgatója is volt, méghozzá a legnehezebb időkben. Tanított a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, azaz a Színművészeti Főiskolán. Rendezett is, többek között az 1977-es nyugdíjaztatása után tizennégy darabból álló görög tragédiasorozatot mutatott be. Senkálszky Endre "számára még evidencia, hogy a színház olyan szent hely, ahova lélekben és testben ünneplőbe öltözötten illik belépni. Végtelenül alázatos, szerény.

Munkabírása legendás. Lénye, etikája, pontossága, művészi elmélyültsége generációk sorának volt és ma is példa" – írta a díjazottról Nánay István kritikus. Az életműdíjat a Színházi Kritikusok Céhe által a színházi évad egyik legjelentősebb nyitó eseményeként megrendezendő 32. Színikritikus Díjátadón adják át szeptemberben a Nemzeti Színházban. A gálaműsoron a díjazott személyesen nem lesz jelen, ő a budapesti eseménnyel egyidejűleg a Kolozsvári Magyar Állami Színházban a tiszteletére rendezett ünnepségen vesz részt. A jelképes díjátadást és a laudációkat a két színház között élő kapcsolással közvetítik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában