Helyi közélet

2012.06.26. 08:27

Jegyzet: Szigor és elrettentés

<em>Egyik legrégebbi – három évtizednél hosszabb ideje hatályos – és majd száz alkalommal módosított Büntető törvénykönyv lesz a múlté jó egy esztendő múlva. Ennyi időt ad a törvényhozás, hogy felkészüljünk az érvényben lévőnél több tekintetben szigorúbb büntetőkódex alapos megismerésére. A jogalkotók szerint itt volt már az ideje annak, hogy ne foldozgassunk tovább, hanem szabjunk új ruhát a Btk-nak.</em> <strong>Szaniszló Bálint jegyzete</strong>

Egyik legrégebbi – három évtizednél hosszabb ideje hatályos – és majd száz alkalommal módosított Büntető törvénykönyv lesz a múlté jó egy esztendő múlva. Ennyi időt ad a törvényhozás, hogy felkészüljünk az érvényben lévőnél több tekintetben szigorúbb büntetőkódex alapos megismerésére. A jogalkotók szerint itt volt már az ideje annak, hogy ne foldozgassunk tovább, hanem szabjunk új ruhát a Btk-nak. Szaniszló Bálint jegyzete

Szigor és elrettentés. Ez mindenképpen kitűnik az Btk-ból. Bár a törvényhozási vitának vége, sokan fogják még taglalni, hogy elrettentőleg hat-e a szélesebbre szabott jogos védelem lehetősége, azaz, hogy például a lakásba vagy a kertbe éjjel, fegyveresen vagy csoportosan történő behatoláskor a védekezőnek nem kell mérlegelnie a fegyver használatát oly módon, hogy fennáll-e a személy elleni támadás veszélye. Vagy szükséges-e az a szigor, amely az emberölést, a halált vagy életveszélyt okozó testi sértést, a rablást, illetve a kifosztást elkövetőket már a tizenkettedik évük betöltésétől kezdődően büntetheti.

Ez is olyasmi lesz, mint a puding, amelynek az igazi próbája az evés, de azért már a főzéskor érdemes úgy igazítani az ízeket, hogy az evéskor ne kelljen majd nagyokat fintorognunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában