Helyi közélet

2012.06.21. 19:32

Ezren nézték meg a DIGÉP-kiállítást

Miskolc - Egy hónap alatt 17 középiskolai és 2 általános iskolai osztály, valamint számos egyéni érdeklődő tekintette meg a “A Diósgyőri Gépgyár közös örökségünk” című kiállítást a Diósgyőri Gimnáziumban.

Miskolc - Egy hónap alatt 17 középiskolai és 2 általános iskolai osztály, valamint számos egyéni érdeklődő tekintette meg a “A Diósgyőri Gépgyár közös örökségünk” című kiállítást a Diósgyőri Gimnáziumban.Összességében a látogatók száma elérte az ezret. Simon István, egykori DIGÉP dolgozó és egyben az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány titkára a záró rendezvényen elmondta, hogy szakmai tárlatvezetést is biztosítottak.

Sipos István kuratóriumi elnök elmondta: 6 éve döntően magánszemélyek, kisebb részben gazdasági társaságok hozták létre az alapítványt. Feladata a térségi kohászati, gépészeti és bányászati ipari örökség megmentése, megóvása, a közvélemény részére történő bemutatása, a magyar örökséghez való csatolása. Az örökségvédelmi munka a DIGÉP területén kezdődött. A gyűjteményt a Bartók Béla utca 1 szám alatt helyezték el Tóth Lajos alapító segítségével. Az adományokból önkéntes munkával jött létre a bemutató helyiség a Diósgyőri Vár közelében, és DIGÉP Múzeumként is működik. Az ottani állandó kiállítást évente több százan nézik meg. A zsúfoltság miatt kértük a szomszédos önkormányzati épülettel történő bővítést, de sajnos döntés még nem született - jelentette ki Sipos István. Az elmúlt évek legsikeresebb tevékenysége a „Tanulmányok a Diósgyőri Gépgyár történetéhez” című könyv kiadása 2009-ben, amely a „Tanulmányok Diósgyőr történetéhez” sorozat 20. kötete.

Szedlacsek József és Kripkó László közreműködésével megtörtént a gépgyár műszaki könyvtárának feldolgozása. Ebből 3000 darab könyvet a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karának kiválasztása alapján az illetékes tanszékeknek adományoztunk. Hasonló ipartörténeti munka folyik egyébként a kohászat területén is. Az alapítvány vezetése kiveszi a részét a 6. alkalommal megrendezendő Fazola Napok – Fazola Fesztivál szervezéséből. Emellett egy európai uniós (magyar- szlovák - ukrán) és 3 hazai pályázatot nyújtottunk be.

A most zárult tárlatunk fő célja az volt, hogy az ifjúság megismerkedjen azzal a magas színvonalú gépgyártási tevékenységgel, amely a Diósgyőri Gépgyárban folyt az 1990-es évekig. A kiállítással szeretnénk orientálni a fiatalokat a műszaki szakmákra, a mérnöki alkotó munkára, amelyre a nemzetgazdaságnak ma is nagyon nagy szüksége van. Az idősebb nemzedéknek pedig azt üzente: legyenek büszkék a közel 100 éves gépgyártási örökségre, a világ sok országában ma is működő, akkor világszínvonalú berendezésekre és adják át tapasztalataikat az utódoknak. A kiállítást ősszel a Miskolci Egyetemen is bemutatjuk, majd az Andrássy Gyula és a Gábor Áron szakközépiskolában is, valamint külföldön - mondta végezetül Sipos István.

Ezt követően Szedlacsek József, az alapítvány kuratóriumának tagja, a DIGÉP ny. főkonstruktőre szólt az elkövetkező időszak feladatairól. Tervezik a DIGÉP történetét bemutató második könyv kiadását is.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában