Helyi közélet

2012.06.07. 19:18

Az őstermelői piac miatt többszáz millióra perlik Miskolcot

Miskolc - Az Ikeron Zrt. beperelte az önkormányzatot az őstermelői piac miatt.

Miskolc - Az Ikeron Zrt. beperelte az önkormányzatot az őstermelői piac miatt.A Búza téri piac mögött egy évvel ezelőtt kezdte meg működését az őstermelői piac. A Búza teret üzemeltető Miskolci Piac Zrt. többségi tulajdonosa, az Ikeron Zrt. (az önkormányzat a kisebbségi - a szerk.), valamint a kereskedők már a megnyitás előtt tiltakoztak ez ellen. Kifogásuk nem az őstermelőkkel volt, hanem - ahogy ők nevezik - az álőstermelőkkel, akik ugyanúgy a nagybanin vásárolnak, mint ők, de az őstermelői igazolvány kedvezményeit kihasználva árulnak. És a kereskedők elmondása szerint akad álőstermelő bőven. Ezt jelezték is Miskolci Városgazda Kft.-nek, de - elmondásuk szerint - eddig sokminden nem történt. A városgazda szerint viszont igen, ahogy Perecsenyi Attila, a cég ügyvezetője korábban fogalmazott: „Mi partnerek és érdekeltek vagyunk abban, hogy kiszűrjük a piacon az álőstermelőket. Eddig is jól oldottuk meg ezt a feladatot."

A Búza téri piacosok mégsem elégedettek, nem beszélve az Ikeron Zrt.-ről. A cég ugyanis - pár hónappal ezelőtt -, éppen az őstermelői piac okozta problémák miatt többszáz millió forintra beperelte az önkormányzatot. Ivády István, a Miskolci Piac Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak elmondta: az indokuk az volt, hogy az őstermelői piac megnyitásával csökkent a Búza téri parkolóhelyek száma, illetve konkurencia számukra az új elárúsítóhely. Azt is megtudtuk: a parkolóhiánnyal kapcsolatban rengeteg panasz érkezett hozzájuk. Az elnök-vezérigazgató a kereskedők korábbi állítását is megerősítette, miszerint álőstermelők vannak az őstermelői piacon: "Több olyan árus van ott, akik korábban nálunk voltak bérlők, illetve akiket kiutasítottunk, mert nem fizettek."

A hír igaz

Korábban - még az előző városvezetés idejében - szó volt arról, hogy az önkormányzat kivásárolná a Miskolci Piac Zrt.-ből az Ikeron tulajdonrészét. Ivády Istvánt arról is kérdeztük, hogy hol tartanak most ezek a tárgyalások. "Érdemi változás nincs" - válaszolta.

Nagyné Latesz Ágnes kereskedő is arról számolt be lapunknak, hogy a Búza téri kereskedők is azt fontolgatják, kártérítési pert indítanak az önkormányzat ellen. "A városgazdának már leadtuk a neveket, asztalszámokat, hogy kik az álőstermelők, de semmi nem történik az ügyben. Ígéretek persze vannak...még három hetet várunk, aztán eldöntjük, indítunk-e pert a város ellen" - mondta.

"A hír igaz" - kezdte válaszát Dobos Tímea városházi szóvivő, amikor az Ikeron és az önkormányzat közti perről kédeztük. "Az első keresetet 2011.06.01-jén nyújtották be a megyei bíróságra, amit a bíróság elutasított októberben. 2011. november 10-én újból benyújtották keresetüket. A bíróság 2012. 06. 19-re tűzte ki a bírósági döntés napját. Mivel folyamatban lévő bírósági ügyről van szó, további felvilágosítást az ügyben nem adhatunk" - magyarázta.

A tulajdonrész kivásárlási szándékkal kapcsolatban pedig elmondta: az az előző városvezetés ötlete volt. Nem beszélve arról, hogy az Ikeron 500 millió forintért adta volna át a tulajdonrészét, ami - fogalmazott - a városnak nem érte meg. Hozzátette: "A piac átvilágítása megtörtént és az adatok azt mutatják, hogy az önkormányzatnak nem áll módjában az Ikeron részét megvenni."

ÉM-NSZR

 A városnak is fontos, hogy kiszűrjék

Mit tesz a város annak érdekében, hogy ott valóban csak őstermelők áruljanak? Állítólag a kereskedők többször jelezték a városgazdának, de nem történt érdemi intézkedés. Ezt már a Miskolc Holding Zrt.-től kérdeztük, ahol a kommunikációs igazgató, Pásztor Imre válaszolt kérdéseinkre: "Nem igaz, hogy a Városgazda nem tudott érdemben intézkedni. Az elmúlt hónapokban, sőt, az elmúlt héten is voltak ez ügyben intézkedések. Folyamatosan ellenőrzik az őstermelői igazolványokat, hogy a benne felsorolt termékek azonosak-e az árult termékekkel. De ellenőrzéseket tartottak az igazolványban feltüntetett termelőhelyen is, hogy ott ténylegesen termelik-e az árut. Amennyiben az ellenőrzések során szabálytalanságokat találnak – nem termeli az őstermelő azt az árut, amit az őstermelői piacon kíván értékesíteni vagy nincs az árult termék bejegyezve az igazolványba –, a helyhasználati szerződéssel rendelkezők esetében felmondják a szerződést. Akik napidíjas asztalon árulnak és bebizonyosodik, hogy nem saját terméket kívánnak értékesíteni, azonnal elküldik a piacról. Az elmúlt hónapokban is volt ezekre példa: felbontottak szerződést, küldtek el napidíjas árust, mert bebizonyosodott, hogy nem tartotta be az őstermelői piac szabályait. Mind az őstermelők, mind a város és az őstermelői piacot működtető Városgazda Nonprofit Kft-nek fontos, hogy kiszűrjék a piacról az „álőstermelőket”, hogy a vásárlók számára kedvelt piacon valóban csak őstermelők árulhassanak." 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában