Helyi közélet

2012.05.10. 17:20

Nem házasodik a Bartók a Zrínyivel

Miskolc - Terv maradt a művészeti középiskola, viszont nem tudni, mit akar majd az új fenntartó.

Miskolc - Terv maradt a művészeti középiskola, viszont nem tudni, mit akar majd az új fenntartó.

Egyelőre nem lesz művészeti szakközépiskolája Miskolcnak, az erről szóló javaslatot ugyanis nem tárgyalja májusban a miskolci közgyűlés. Ha pedig nem tárgyalja, az a törvények szerint azt jelenti, hogy szeptembertől a jelenlegi struktúrában működnek tovább a középiskolák. A részletekről Szendrei Zoltántól, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet regionális ügyvivőjétől érdeklődtünk, akitől megtudtuk: eredetileg három tervezet készült egy egységes művészeti intézmény létrehozására.

A három terv

Az első, hogy egy önálló épületben kapjon helyet a zene-, a tánc- és a képzőművészet. Ehhez azonban hiányzott egy megfelelő állapotban lévő üres épület. A második variáció volt, hogy létrehoznak egy iskolaközpontot, melynek telephelyei a jelenlegi művészeti iskolák lettek volna. A közismereti tárgyak oktatása folyt volna a központi épületben, a művészeti tárgyak oktatása pedig a telephelyeken. Volt egy harmadik terv is: a Zrínyi Ilona Gimnázium legyen művészeti gimnázium és művészeti szakközépiskola (mivel itt sikeresen működik a képzőművészeti és a drámaképzés), tehát ebbe az intézménybe integrálták volna a város jelenlegi művészeti képzéseit. Azonban ezek csak tervek maradtak, ugyanis a részletes kidolgozást nem teszi lehetővé, hogy az országos képzési jegyzék még a mai napig sem született meg.

Bérelt helyen

Született azonban egy új terv, ami megoldotta volna a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola helyzetét is. Az intézmény ugyanis bérelt helyen működik a megyei kórház területén, a Zenepalotába pedig nem tud visszaköltözni, mert a PPP-s konstrukcióban felújított és átalakított épület törlesztőrészlete rendkívül kedvezőtlenül érintené az önkormányzat költségvetését. De az is probléma, hogy az átalakítás után nem maradtak olyan termek, melyekben a közismereti tárgyak oktatását meg tudnák oldani. Így született az a terv, hogy az egységes művészeti intézményhez vezető út első lépéseként összevonják a Zrínyit a Bartókkal. Ezzel kapcsolatban meg is tartotta a tájékoztatást az önkormányzat mindkét intézményben május elején. A változást azonban nem akarták sem a nevelők, sem a szülők, sem a diákok. A Bartók az önállóságát féltette, a Zrínyi pedig presztízsvesztésnek érezte, hogy nem csak gimnázium, hanem szakközépiskola is lesz. Így történt, hogy nem kerül a közgyűlés elé előterjesztés az átalakítással kapcsolatban, mondta Szendrei Zoltán, azonban elkezdődött egy középtávú koncepció kidolgozása egy művészeti középiskola létrehozására. Az intézmények azonban állami átvétel előtt állnak, és nem tudni, hogy az új fenntartónak milyen tervei lesznek, tett hozzá az ügyvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában