Helyi közélet

2012.04.26. 09:14

Ülésezett a miskolci közgyűlés

Miskolc - Csütörtökön tartotta az áprilisi, miskolci testületi ülését a városi közgyűlés. Munkatársunk helyszíni tudósítása!

Miskolc - Csütörtökön tartotta az áprilisi, miskolci testületi ülését a városi közgyűlés. Munkatársunk helyszíni tudósítása!


17.41: Javaslat az Önkormányzat 2011. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet és kapcsolódó határozatok elfogadására.

16 igen, 8 nem, 0 tartózkodás

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata szabálysértéssel kapcsolatos szabályozásának felülvizsgálatára és az egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendelet megalkotására.

19 igen, 7 nem, 0 tartózkodás

Javaslat Miskolc város területén lévő középmagas és magas épületek tűzoltósági felvonulási területének biztosítása érdekében új várakozó helyek és szilárd burkolattal ellátott felvonulási területek kialakítására vonatkozó Intézkedési Terv elfogadására.

25 igen, 0 nem

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egri Főegyházmegye között Közoktatási Megállapodás megkötésére és a 21. Sz. Általános Iskola, a Szilágyi Dezső Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola, a Benedek Elek óvoda és az Avas és Környéke óvodai Gazdasági Igazgatóság Alapító Okiratának módosítására.

20 igen, 5 nem

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet között Közoktatási Megállapodás megkötésére, a Batsányi János óvoda Vasgyári Tagóvoda átadására, a Batsányi János óvoda és a Belvárosi-Diósgyőri óvodai Gazdasági Igazgatóság Alapító Okiratának módosítása.

19 igen, 6 nem

Javaslat a Gábor Áron ?Művészeti Iskola? Szakközépiskola Miskolc, Kabar u. 12. sz. alatti épületének a Pannonhalmi Főapátság részére történő bérbeadására.

19 igen, 7 nem

Javaslat a bűnmegelőzés szempontjából kiemelten fontos, bűnelkövető vagy bűnelkövetés szempontjából veszélyeztetett gyermek- és fiatalkorúak segítése TAMOP 5.6.1.B-12/2 című pályázat benyújtására.

22 igen, 4 nem

Javaslat a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című projekthez kapcsolódó kötelező kommunikációs és tájékoztatási feladatok, illetve a projekthez kapcsolódó marketing feladatok ellátására irányuló szerződések megkötésének jóváhagyása.

19 igen, 7 nem

Tájékoztató a 2011. évi idegenforgalmi feladatterv teljesítéséről Javaslat a 2012. évi Turizmus - marketing Feladattervre.

19 igen, 7 nem

Javaslat az önkormányzat fenntartásában lévő személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi intézmények által biztosított ellátások formáiról, az igénybevétel módjáról és a térítési díjról szóló 52/2003.(XI.11.) sz. rendelet módosítására.

16 igen, 9 nem

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2011. (III.16.) önkormányzati rendelet módosítására.

19 igen, 7 nem

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Tiszáninneni Református Egyházkerület között Közoktatási Megállapodás megkötésére, a Bem József Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Pitypang Óvoda, az Avas és Környéke Óvodai Gazdasági Igazgatóság Alapító Okiratának módosítására.

16 igen, 0 nem, 13 nem szavazott


17.20: Mostanáig zárt ülésen tárgyaltak a képviselők. Többek között oktatási intézmények új vezetőiről döntöttek, azon intézményekben, ahol a korábbi vezetők nyugdíjba vonultak. Valamint a város napi kitüntetettek névsoráról is szavaztal. Információink szerint Szentes Lázárt, a DVTK szakmai igazgatóját nívódíjra jelölték volna, de ezt a polgármester visszavonta.

Arról is döntöttek, hogy a Miskolc Holding Zrt. kezességet vállal az MVK Zrt.-nek hitelfelvételéhez. A hitelre azért van szükség, mert a Zöld Nyíl tenderhez kapcsolódó járműbeszerzés kapcsán ÁFA- finanszírozási probléma lépett fel.

Jelenleg a közérdekű hozzászólások hangzanak el.


17.05: A szocialisták a Miskolci Egyetem sorsáról érdeklődtek. Elkezdődött-e valamilyen tárgyalás a város és a minisztérium között, megvédi-e Miskolc az egyetemét? Ha igen, hogyan?

Kiss Gábor alpolgármester elmondta: a Miskolci Egyetem helyzetéről nem itt van a döntés, a minisztériumban dolgoznak ezen. A minisztérium kért adatokat, ez alapján készítik elő a döntést. Azt hangsúlyozta: a miskolci egyetemnek jó paraméterei vannak, ezek alapján egy objektív felmérésben jó eséllyel indulhat. Jó esélye van, hogy a régió meghatározó felsőoktatási intézménye lehessen - hangsúlyozta. Az alpolgármester kiemelte: a városnak fontos az egyetem.

Jakab Péter jobbikos képviselő a Mesevár óvodába járó szülők kérését tolmácsolta: az ágyak borzalmas állapotban vannak, cserére lenne szükség. Szerinte ezt a terület képviselői, a képviselői alapbl megtehetnék.


14.47: Jelenleg a tapolcai fejlesztéssel kapcsolatos sürgősségi indítványt tárgyalja a testület. Egészen pontosan azt, amely a 3 milliárd forintos pályázathoz biztosítana önrészt.

Nehéz Károly fideszes képviselő így kezdte: Miskolctapolca elmúlt 10 éve nem volt sikertörténet. Most talán elindul valami, végre megnyílt a lehetőség állami forrás felhasználásához, el lehet kezdeni a tervezést - mondta.

Igaz, strandot nem támogat a pályázat, de a város eltökélt, így önerőből megvalósítja azt - hangsúlyozta.

A projekt a Hejő-parktól Görömbölyig tervez attrakciókat, az önrész 340 millió forint lesz - ismertette.

Beszélt a hétfői lakossági fórumról (erről lapunk is beszámolt), és arról, hogy nem érezte, hogy ezeket a terveket a tapolcaiak kitőrő örömmel fogadták volna, azért, mert elvesztették hitüket - vélekedett. De az első kapavágás visszahozza majd a hitüket - tette hozzá.

Kriza Ákos hangsúlyozta: valóban fontos nekünk Tapolca, éppen ezért a pályázat összegét maximálisan szeretné kihasználni a város. Azt a strandot, amit Tapolca visszasír, fel fogjuk építeni - hangsúlyozta a polgármester.


14.29: Az ebédszünet után folytatódik közgyűlési ülés. A sürgősségi intézkedésekkel kezdték, ezek közül az első az óvodai, bölcsődei díjak emelése.

Kiss Gábor alpolgármester elsőként azt hangsúlyozta: Miskolc nem gezeti be a gondozási díjat, amelyet más városokban megtettek, például Egerben 420 forint napi díjat vezettek be, Zalaegerszegen pedig 5400 forint havi díj mellett döntöttek. A mostani javaslatot átgondolt, szociálisan érzékeny intézkedésnek nevezte. "2008-óta nem emelte a város az étkezési díjat, a mostani emelés sem éri el az országos átlagot, nem beszélve arról, hogy az önköltségek növekedését sem fedezi" - fogalmazott.

Jakab Péter jobbikos képviselő szerint az a minimum, hogy nem vezetik be a gondozási díjat Miskolcon. Pártja azonban az étekztetési díj 23 százalékos emelését sem tudja támogatni - mondta. "Minden, kisgyermekeket érintő díjemelés pofon a miskolci demográfia ellen" - fogalmazott.

Mokrai Mihály szocialista képviselő is úgy vélte, alacsonyabb emelés is elegendő lett volna. Kiemelte, mi lesz azokkal, akik nem képesek fizetni az emeltdíjakat. Az ő számukra kellene megoldást találni, valami olyan rendszert, amely egyedi mérlegelést is lehetővé tesz" - ismertette. Hozzátette: figyelembe kellene venni a városvezetésnek, hogy Miskolc egy olyan város, ahol komoly problémák vannak.


12.52: A sürgősségi indítványok tárgyalása előtt ebédszünetet rendelt el a polgármester. Az ülés 2 órakor folytatódik.


12.40: Jakab Péter jobbikos képviselő kritikusan beszélt a cigány kisebbségi önkormányzat munkájáról, annál a napirendnél, amely a nemzetiségi önkormányzatok munkájának beszámolójáról szól. A jobbikos képviselő így folytatta: évente többször bemutatják a cigány kultúrát, de nem ezt kellene, hiszen azt tudjuk, hogyan táncolnak, hogyan énekelnek, azt szeretnénk tudni, hogyan dolgoznak. Nem a cigány kultúrával van bajunk, hanem a kultúrálatlansággal - hangsúlyozta.

Földesi Norbert újra megkérte a városvezetőket, hogy ne hagyják a cigányozást a közgyűlésben.

Dr. Kovács László (KDNP) képviselő is a cigány önkormányzat munkájának fontosságát hangsúlyozta, mivel nem könnyű ehhez a népcsoporthoz eljutni - vélekedett.

Fodor Zoltán (MSZP) képviselő azt hangsúlyozta, hogy soha ne döntsünk a kisebbség sorsáról úgy, hogy kihagyjuk őket a döntésből. Ennek soha nem volt jó eredménye a történelem során - hangsúlyozta. Hozzátette: az elmúlt időszakban több támogatásról volt szó, amely a cigány kisebbség helyzetét javítaná, de ehhez ki kell kérni az érintettek segítségét, véleményét is.

Váradi Gábor, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke fontosnak nevezte azokat a kulturális programokat, amelyeket szerveznek, azt gondolva, hogy a város hírnevét ez is öregbíti. "Nemcsak kulturális programjaink voltak, olyan feladatokat kezdtünk el magunkra vállalni, ami nemcsak a mi szerepünk kellene, hogy legyen. Például az oktatási mentori program már az egyházi intézményekben is szeretnék bevezetni. Ebben hatékony munkát végzünk. Illetve van 20 önkéntesünk, aki képes tűzoltási feladatot végezni, ami segítheti az együttélést" - sorolta. Programjaikban nagy szerepet játszik az egyház is, hiszen azt gondolják, a hitélet fellendítése sokat segíthet - tette hozzá.


12.00: Jakab Péter jobbikos képviselő szerint a korábbi közgyűlési ülésen 150 millió próbált haszontalanul elkölteni a város, most 40 milliót tervez. Ezt a következő napirendnél jelentette ki: "Javaslat a bűnmegelőzés szempontjából kiemelten fontos, bűnelkövető vagy bűnelkövetés szempontjából veszélyeztetett gyermek- és fiatalkorúak segítése TAMOP 5.6.1.B-12/2 című pályázat benyújtására."

Azt is hangsúlyozta, hogy bentlakásos iskolákra lenne szükség. Így indokolta: "Amit az iskola felépít, az otthoni antiszociális körülmény lenulláza, lerombolja, és lenullázza azt a 40 milliót is, amit elkölteni kívánnak." Felajánlotta, hogy esélyegyenlőségi munkatársként, társadalmi munkában, szívesen részt vesz a programban. A polgármester erre így reagált: "Ha ennyire haszontalan munkának tartja, akkor miért akar részt venni benne?"

A pályázatról kiderült: nem kell hozzá sajáterő, és vissza nem térítendő támogatás.

Földesi Norbert azt javasolta, hogy végezzenek el a jobbikosok egy amatőr pályázati szakértői tanfolyamot, mert felszólalásaik hemzsegtek a pontatlanságtól. Valamint arra kérte őket - fogják vissza a cigányozást a közgyűlésben.

Pakusza Zoltán erre így reagált: azzal nincs semmi baj, ha valaki kimondja az igazságot, próbálja meg ő is, jobban fogja magát érezni.

Majd felszólalásában újra hangsúlyozta, hogy bentlakásos iskolákra lenne szükség.

Molnár Péter: "Valós problémák, amiket felvetettek a jobbikos képviselők. De itt nem saját pénzről, hanem pályázatról van szó, ami előrelépést hozhat."


11.48: Az iskolaátadásokat, illetve az iskolai épület átadását egyben tárgyalja a testület.

Ezek a következő napirendek: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Egri Főegyházmegye között Közoktatási Megállapodás megkötésére és a 21. Sz. Általános Iskola, a Szilágyi Dezső Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola, a Benedek Elek óvoda és az Avas és Környéke óvodai Gazdasági Igazgatóság Alapító Okiratának módosítására

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nyitott Ajtó Baptista Gyülekezet között Közoktatási Megállapodás megkötésére, a Batsányi János óvoda Vasgyári Tagóvoda átadására, a Batsányi János óvoda és a Belvárosi-Diósgyőri óvodai Gazdasági Igazgatóság Alapító Okiratának módosítása

Javaslat a Gábor Áron ?Művészeti Iskola? Szakközépiskola Miskolc, Kabar u. 12. sz. alatti épületének a Pannonhalmi Főapátság részére történő bérbeadására.

Illetve van egy sürgősségi indítvány is, amit itt tárgyalnak: ez a református egyházzal való megállapodásról szól, a Bem József általános iskola és a Pitypang óvoda átadása kapcsán.

Fedor Vilmos (MSZP) képviselő szerint szakmaiatlan, koncepciótlan javaslatok, amelyek az iskolaátadásról szólnak.

Korábban, amikor a városban iskola-összevonások voltak, akkor azok elvek mentén történtek. Ilyen elvek voltak - sorolta - esélyegyenlőség, több szektor (magán, egyházi, állami iskola.), peremkerületek életben maradjanak, ne halmozójon a hátrányos helyzetűek száma. Ezért - folytatta - az gondoltam, olyan előterjesztéssel találkozom, amely ezeket az eleveket felvázolja. Nem így van, ezért sérül a miskolci oktatás ügye.

Szerinte a kampánynak köszönhető, hogy a martin-kertvárosi iskola megmenekült, ha nem ez van, akkor most tagiskola lenne. "Előállt az a csoda, Martin-kertváros önálló iskolával rendelkezik" - fogalmazott. A mostani iskolaátadásokkal azoban az egyenlő hozzáfárás elve is sérül - hangsúlyozta. Nincsenek meghatározva a körzetek - tette hozzá.

Frissítsék fel emlékezetüket, hogy a martin-kertvárosi iskolát, ki csatolta egy másik intézményhez? - reagált a polgármester.

Pakusza Zoltán jobbikos képviselő azt hangsúlyozta, ők támogatják az iskolák egyházi kézbe való adását. "De ne feledkezzünk el arról a kérdésről, hogy lesznek- e önkormányzati iskolák, vagy sem. Az iskoláknak már fel kellene készülniük a következő tanévre, és még nem tudnak, nem kaptak semmilyen információt. Az is kérdés, hogyan alakulnak a körzethatárok, ezek nyilvánosságra hozatalával elkésett az önkormányzat, a szülők nem tudják, milyen iskolába kerül majd a gyermekük" - vélekedett.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Tavaly, amikor hasonló napirendet tárgyaltak, akkor is támogattuk az előterjesztést, most is." Jónak és helyesnek látja, hogy a történelmi egyházak a szociális- és oktatási szférában is vállalnak feladatot Miskolcon.

Miskolcon magas színvonalú közoktatási rendszer van - jelentette ki. Organikus egészként kell kezelni Miskolc oktatási rendszerét, ezért nem helyes, éles vonalat húzni önkormányzati, egyházi, magániskolák között - vélekedett, utalva Fedor Vilmos felszólalására. Szerinte a tavalyi átadások is bizonyították, hogy az átadások sikeresk voltak.

Bartha György (MSZP) képviselő az alpolgármestertől kérdezte: a Gábor Áron épületének kapcsán: ha a MIK azon a környéken kiad egy ingatlant, akkor milyen díjjal adja kI? Miért kell az egyháznak mindig olcsóbban adni, mint a piaci ár? - kérdezte.

Mi lesz a Gábor Áron iskolával? - folytatta. Az a lehetőség, ami eddig volt a Gábor Áron diákjainak, továbbra is rendelkezésükre áll, például a tornatermet használhatják majd - mondta.

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető elmondta, a hejőcsabai iskolával kapcsolatosan az ő körzete is érintett. Átadják az intézményt, de az egyház nem szeretné a Martin János iskola fogyatékkal élő tanulóit ott látni - fogalmazott -, így nekik át kell menni az Áfonyás úti óvodába. Az óvoda pedig a Gesztenyés útiba költözik. Szerinte ezzel sérül a gyermek, mert egy közösségből kiszakítják. Tavaly is, az iskolaátadásoknál elmondta - folytatta - ez valaminek az eleje, és nem a vége, akkor azt mondta a polgármester, megvédjük az iskolákat, nem adjuk az államnak. Most teljesen mást tesznek - hangsúylozta.

Szeretném, ha statisztika készülne az egyházi iskolákban, beiratkozási adatokról, hagyták-e el az intézményt a diákok az elmúlt évben - kérdezte.

Mokrai Mihály is azt hangsúlyozta, nem tudjuk, milyen elv alapján adják át az egyházaknak az iskolákat, óvodákat. A szocialista városvezetés minden történelmi egyháznak biztosította a lehetőséget, hogy iskolát nyisson Miskolcon - hangsúylozta.

Hozzátette: nem látja, mi történik január 1-én, amikor az államhoz kerül az oktatás.

Azok az egyházi intézmények, amiket átadtak, ott mi történt, elemezzük azokat a folyamatokat, amelyek ott zajlottak - mondta.

Igazak azok a pletykák, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket kizárják, igaza, hogy nem tartják be, amit ígértek, hogy aki nem hittant akar tanulni, az tanulhat erkölcstant, de ez a gyakorlatban nem működik - kérdezte.

Molnár Péter azt hangsúlyozta: Miskolc oktatását egységes egészként kezeljük, amiben helye van az egyházi iskoláknak is. Körzettel adjuk át - mondta -, nem igaz, hogy "mazsoláznak" a hátrányos helyzetű gyerekek között. Úgy véli, az egyházi iskolák szempontjából egészséges arányok vannak Miskolcon.

Földesi Norbert a szirmai átadással kapcsolatban kérdezte: mi van azzal, aki nem szeretné egyházi iskolába járatni a gyerekét? "Ok, elviszi a Martin-kertvárosba..., de mi van, ha nincs pénze erre?" - hangsúlyozta.

Dr. Kiss Gábor alpolgármester: "A város oktatással kapcsolatos koncepciója a helyén van. Az oktatásnak nem politikai kérdésnek kell lenni, maximum szakma politikainak."

A Bencés középiskola kifejezetten a leghátrányosabb helyzetű gyermekek szakképzésében vállal szerepet, levéve ezzel óriási terhet a miskolci önkormányzat válláról - hangsúlyozta.

A Gábor Áron tornatermével kapcsolatban elmondta, hogy az előterjesztés tartalmazza, hogy az a város intézményeihez tartozik majd. A Bencés, amennyiben igénye van rá, további összegért bérelheti - tette hozzá.

Az Áfonyás úti óvoda kapcsán elmondta: a Martin sepciális szakiskola jelenleg 3 helyen ,műkdöik. Egyik, Tapolcán egy penészes épületben, ezt meg kell szüntetni, és erre most van lehetősége a városnak, a sérült gyermekekkel szemben ez a legnagyobb gesztus, amit tehet a város - vélekedett. Tévedés, hogy az egyház nem kívánja maga közt látni a sérült gyermekeket, tévedés, hiszen ők nem tartoznak a Gárdonyinak a tanítványai közé, nem ott vannak tanulói jogviszonyban - hangsúylozta.

Azt is elmondta: az iskolaátadásokról kikérték az alkalmazottak és a szülők véleményét, és minden esetben a többség támogatta.

Elindítunk egy közoktatási és sportiskolát Miskolcon - jelentette ki. Szeretnénk, hogy a saját önkormányzati iskoláink fejlődjenek, ehhez hozzájárulhatnak azok a többletforrások, amelyek az iskolaátadásból keletkeznek - tette hozzá.


11.00: Javaslat Miskolc város területén lévő középmagas és magas épületek tűzoltósági felvonulási területének biztosítása érdekében új várakozó helyek és szilárd burkolattal ellátott felvonulási területek kialakítására vonatkozó Intézkedési Terv elfogadására című javaslatot kezdte tárgyalni a testület. Vita nélkül ment le a napirend.

A következő napirend: javaslat a Miskolc-Pereces, Kodály Zoltán út útleszakadás és partfalveszély helyreállítása tárgyú, vis maior pályázat benyújtására és a pályázathoz szükséges önrész biztosítására. Valamint - egyben tárgyalja a testület - Javaslat a Miskolc, Nagy-Avas Középső-sor közúti híd beszakadás és útleszakadás helyreállítása tárgyú, vis maior pályázat benyújtására és a pályázathoz szükséges önrész biztosítására.

Pakusza Zoltán jobbikos képviselő annyit fűzött hozzá, örül, hogy az ő városrészében is elkezdődtek a fejlesztések.


10.53: Születetett egy új szabálysértési törvény, ennek értelmében az önkormányzatok nem lesznek jogosultak szabálysértés kiszabására - indokolta meg Kiss János fideszes frakcióvezető azt a napirendet, amely a szabálysértéssel kapcsolatos szabályozásának felülvizsgálatára és az egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról szól. Folytatta: a város hozhat olyan rendeletet, amely tudja szabályozni a kirívóan közösségellenes magatartást, vagy egéyb, korábban szabálysértésként definiált magatartást.


10.44: Az első napirendet tárgyalja a testület, amely a tavalyi költségvetés zárszámadásáról szól. Farkasné Hadházi Ildikó, a gazdálkodási főosztály vezetője arra tért ki, hogy a tavalyi költségvetést terhelte a 2010-es év negatív eredménye. 2010-ben ugyanis 1,7 milliárd forintos fedezet nélküli számlák maradatk az új városvezetésre - tudtuk meg.

Kriza Ákos polgármester köszönetet mondott a főosztályvezetőnek, hogy "szorosan tartotta a költségvetési gyeplőt".

Szegedi Márton (Jobbik) frakcióvezető kezdte a felszólalásokat,. azzal, hogy a tavalyi év több, mint trauma volt a miskolciakkal számára. Szerinte a Fidesz-KDNP kapitális hibákat követett el, és megszegték választási ígéreteiket. Hitelmentességet ígértek, most pedig a bankok előtt hitelért kuncsorgó városvezetést látunk - fogalmazott.

Szerinte ez vezetett ahhoz az apátiához, amely alacsony részvéteklt produkált a vasárnapi időközi választáshoz.

Kiemelte, hogy óriási veszteséget könyvelhet el a város a MISEK Kft.-nél is. Majd megkérdezte: lesz-e ezeknek felelőse, vagy továbbra is következmények nélküli város maradunk?

A polgármester így reagált: az ügyészség, bíróság feladata, hogy a felelősséget megállapítsa.

Soós Attila (Fidesz) képviselő így kezdte: első egész évünk zárszámadását tartják a kezükben a képviselők. Szerinte ebből kiderül: fegyelmezett, átlátható gazdálkodás keretében sikerült stabilizálni a város gazdálkodását. Úgy véli, újra hitelképes lett Miskolc. Újra kiemelte, hogy a korábbi városvezetés hiábit örökölték meg.

Aki átolvasta a szakmai anyagot, a város vagyona gyarapodott, eladósodottság csökkent, újra tárgyalták a szerződéseket, a zsebszerződéseket feltárták - fogalmazott. A város újra hitelképes, jelentem - fogalmazott a képviselő. Sajnálatosnak nevezte, hogy elődeik sunyin - fogalmazott - gazdálkodtak.

Megnyugtatónak nevezte, hogy az Állami Számvevőszék is alátámasztja elismeri, hogy felelős gazdálkodást folytat a városvezetés.

Ez a városvezetés értük van, a miskolciakért dolgozik - hangsúlyozta.

Dr. Mokrai Mihály (MSZP) képviselő azzal kezdte, egy Vágó István műsor, a Fele sem igaz jutott eszébe, amikor Soós Attilát hallgatta. Szerinte ez arra volt alkalmas csupán, hogy félrevezesse a miskolciakat. "Ez a hanyatlás költségvetése volt, amelyet megkoronázott egy zárolás. Kik voltak a veszetesek? A miskolciak, például nem vágták a füvet..., de sorolhatnám még, ki mindenki volt a vesztese" - mondta.

A jövő Miskolcon az, hogy minden intézményt átadnak - mondta. "Igazából Kriza Ákos nem a jövő polgármestere, hanem Miskolc felszámolás biztosa" - fogalmazott.

Mokrai Mihály szerint a városvezetés semmilyen új beruházást nem kezdett el, lekéstek a lehetőségekről.

Kulturális életünket holdingosították, megrendezték a Bartók+háztájit, csak kapkodjuk a fejünket, hogy mi történik ebben a városban - hangsúlyozta.

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető csatlakozott Mokrai Mihály felszólalásához. Soós Attila eltévesztette egy héttel a közgyűlés időpontját, a kampány ugyanis lezárult - hangsúlyozta. (Közben gratulált is Takács Gábornak...)

Volt egy zárulásunk, ami arról szólt, hogy a város újra hitelképes lesz, és feloldja,...nem nyitották fel, igen, hitelképes a város, de hitelt mégsem kap - fogalmazott.

Földesi Norbert arról is beszélt, hogy az MVK Zrt. ellen - valószínű - szállítói tartozás miatt végrehajtás van bejegyezve.

Mi a prioritása az önkormányzatnak? - kérdezte. Mindent átadunk az államnak, akkor mit tesz az önkormányzat, a polgármester annyit tesz, hogy meggyújtja az adventi gyertyát? - tette hozzá. Szerinte ugyanis nem látni, az önkormányzat mit szeretne tenni a jövőben.

Tompa Sándor, az MSZP-frakció tagja gy kezdte: a Fidesz vezérszónoka kijelentette, hitelképes a város. "Az elmúlt közgyűlésen tárgyaltuk, hogy a hitelhez garanciákat kér a város..." - mondta. Hangsúlyozta: az érzékelhető, hogy akik szegények voltak, még szegényebbek lettek, persze ez Orbán Viktor politikájával is összefügg.

Azt mondani, hogy ez egy jól működő költsgvetés volt...ezt nem a Fidesz képviselőknek kell eldönteni, hanem a miskolciaknak, akik nem érzékelték ezt a nagyon nagy sikert - hangsúlyozta.

Tompa Sándor szerint nem sokat lobbiztak a városért a városvezetők, csak annyit, hogy kiadjanak egy zöld füzetet, amelyben felsorolják a beruházásokat, azokat, amelyeket a szocialisták kezdtek el.

Nánási-Kocsis Norbert (Fidesz) képviselő újra kitért a szocialisták által felvett hitelekre, ha azok nem lennének, mennyi új beruházást lehetne elkezdeni a városban. Az ez évi törlesztés, lakosonként 18 ezer forint - mondta. A szocialisták észnélkül felvett hiteleikkel ennyit vesznek el a miskolciaktól az idén - hangsúlyozta. Ahelyett, hogy megakadnak a költségvetésen, bocsánatot kellene kérniük a miskolci családokhoz - vélte.

Soós Attila: "Nem feltétlenül csak hitellel lehet egy várost kivezetni a bajból."

Kiemelte, a felszólalások kapcsán azt láthattuk, hogy a szocialisták nem segíteni akarnak építeni a várost, hanem rombolni.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "Mokrai Mihály el kezd panaszkodni, hogy hova jutott a város. Mintha amnéziás lenne, hiszen hozhatták volna a várost olyan helyzetbe, hogy ne így legyen. Nem helyes, hogy 1,5 év alatt elfelejtjük azt a 8 évet, amikor mi irányítottuk a város történéseit."

Úgy véli, a szocialisták a hitel bűvöletében élnének.

Földesi Norbert: "Nem tegnap este kell elolvasni, ezt mondta, tanácsolta a szocialistáknak Soós Attila. Igen, de akkor nem tegnap este kell kiküldeni. Azt lehetett ugyanis hallani, hogy ugyanazok a napirendek lesznek, mint, ami meg volt hirdetve, ehhez képest most azzal szembesültünk, hogy több a sürgősségi indítvány, mint a napirend." Hozzátette: vegyék le az elmúlt nyolc évet ismételgető lemez.

Mokrai Mihály szerint a hitel nem ördögtől való, Széchenyi István is elmondta - fogalmazott - az ország fejlődéséhez hitel kell.

Nánási-Kocsis Norbert azt emelte ki, hogy az adatok azt mutatják, Miskolc vagyona nőtt. Tízmilliárdos vagyonnövekedésről beszélt, amivel szerinte, a szocialisták nem tudnak mit kezdeni, mivel ennek töredékét sem tudták produkálni.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Frakciónk azért támogatja majd a zárszámadást, mert látszik, hogy a város lecsúszását, eladósodását megállította ez a városvezetés. Úgy látom, a szocialisták utólag próbálják az elmúlt nyolc év negatívumait eltusolni. Végre a város leindult egy úton felfelé.

Jakab Péter (Jobbik) képviselő arra kérdezett rá, hogy biztos, hogy jó nekünk, hogy a bankok szeretik Miskolcot. "A bankok ugyanis fejőstehénnek nézik a várost, és, ahogy elnézem a városvezetés munkáját, meg is fogják fejni" - fogalmazott.

"Egy dolgot biztos nem mondott Széchenyi, hogy olyan hitelt kell felvennünk, amit nem tudunk visszafizetni" - reagált a felvetésekre Kriza Ákos. Ha a szocialisták győznek 2010-ben, akkor már eladták volna a város ingatlanjait - vélekedett.

Az adventi gyertya hasonlatra ennyit reagált: ha a szocialisták kormányoiznák a várost, akkor adventi gyertya sem lenne, elvitték volna a végrehajtók.


09.46: Dr. Kriza Ákos polgármester napirend előtt a közbiztonságról beszélt, arról, hogy az a cél, hogy Miskolc legyen az országban a legbiztonságosabb város. "A város a törvénytisztelő miskolciak városa, nem a hangsokodó kisebbségé" - fogalmazott.

Kiemelte az önkormányzat által kezdeményezett gyakori ellenőrzéseket. Amelyeknek - mint mondta - már most érezhető a hatása.

Arról is beszélt, hogy megállapodást kötöttek a postával, hogy ezentúl ne lehessen utcán pénzt kifizetni. Péntektől a rendőrök, polgárőrök is támogatják ezt a kezdeményezést. Ez a két lépés csak a kezdet, rövidesen újabb lépéseket vezetnek be, amelyek élteőbbé, biztonságossá teszik a várost - hangsúlyozta.


09.42: Jelenleg a sürgősségi indítványok napirendre vételéről szavaznak a képviselők. Köztük van egy olyan javaslat, amely közoktatási megállapodás megkötéséről szól a református egyházzal.

De egy, a Miskolc Bolttal kapcsolatos sürgősségi indítványt is tárgyal majd a testület.

Valamint a miskolctapolcai fejlesztéshez szükséges önrész biztosításáról is ma döntenek a képviselők. A város ugyanis pályázik 3 milliárd forintra, hogy Miskolctapolcát fejlessze.

Egy sürgősségi javaslat pedig a miskolci óvodák átszervezését javasolja.

És egy újabb sürgősségi a MISEK Kft. állami kézbe adásáról, egészen pontosan annak előkészítéséről szól.

A Miskolci Nemzeti Színház felügyelőbizottságában is tagcserét terveznek, az erről szóló sügősségi indítványt zárt ülésen tárgyalják majd a képviselők.

A Szászorszép óvoda, a Bulgárföldi iskola, a József úti iskola, új vezetőiről is ma, zárt ülésen döntenek.


09.23: Dr. Kriza Ákos polgármester elsőként gratulált Takács Gábornak, akit vasárnap a 2-es körzet önkormányzati képviselőjévé választottak. Elmondta: a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, de szoros eredmény született. "A városvezetés munkájára igennel szavaztak a körzetben élők, mégis erősebbre kell fűzni a kapcsolatot a miskolciakkal" - fogalmazott a polgármester. Ezt úgy képzeli el, hogy több lakossági fórumot tartana, hogy minél inkább kikérjék a lakosság véleményét, hogy a miskolciak elmondhassák elképzeléseiket.

Görömbey István, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a választás eredményét, kijelentve, a választás érvényes volt. Majd gratulált Takács Gábornak, arra kérve, tartsa be a hivatali esküjét.

Ezután átadta a megválasztott képviselőnek a megbízólevelet. Takács Gábor ezt átvéve letette az esküt.

A polgármester, alpolgármesterek, a jegyző és a frakcióvezetők gratuláltak neki.


09.12: Hamarosan kezdődik az áprilisi, miskolci közgyűlési ülés. A képviselők, az eredetileg meghirdetett időponthoz képest, egy héttel később ültek össze. A napirendek azonban ugyanazok: a tavalyi költségvetés zárszámadása, iskolaátadások, városi díjazottakról való döntés.


Miskolc - A meghirdetetthez képest egy héttel később, csütörtökön ül össze a miskolci testület.

Miskolc - A meghirdetettnél egy héttel később, csütörtökön ül össze a miskolci testület. A meghívó szerint 20 napirendet tárgyalnak majd, ebből kettőt zárt ülésen. De várhatóan több sürgősségi indítványt is benyújtanak a testület elé. Néhány napirend kapcsán kértük a frakcióvezetők véleményét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában