Helyi közélet

2012.04.10. 15:49

Húzós húzás: kártyán a családi

Borsod-Abaúj-Zemplén - Utalványban fizetnék a szociális juttatásokat, a családi pótlékot is. A hónap közepén többet tudhatunk...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Utalványban fizetnék a szociális juttatásokat, a családi pótlékot is. A hónap közepén többet tudhatunk...

„A kistelepüléseken nincs bolt, ahol vásárolni lehetne az utalvánnyal. Ha be kell utazni a nagyobb településre, akkor a buszon nem lehet fizetni ezzel az utalvánnyal. Az ott élők szempontjából azt érik el vele, hogy vagy a mozgóárusnál, 50 százalékkal drágábban, vagy utazva 100 százalékkal drágábban jutnak hozzá az emberek a mindennapi betevőhöz. Ez nem segítség, hanem megalázás...” - egy vélemény egy internetes portálról a cikk után, amely arról szól, hogy Réthelyi Miklós erőforrás-miniszternek április közepéig kell megvizsgálni, hogyan fizethetők utalványban a szociális juttatások, köztük a családi pótlék.

Mit szólnak hozzá a legérintettebbek, a nagycsaládosok? Az Emődi Nagycsaládosok Egyesületének titkárát, Kovácsné Németh Mariannát kérdeztük.

Csak egy dolog...

- Friss ez a hír, de már beszéltünk róla az egyesületben. Azon a véleményen vagyunk, hogy nem mindenkit érintene egyformán: a legnehezebb helyzetbe azok a családok kerülnének, ahol az egyik szülő segélyen van, a másik pedig csak a gyest és a gyedet kapja. Egyelőre nem tudni részleteket arról, miként is működne a kártya, de ha csak a boltokban lehetne levásárolni a rajta lévő összeget, az megkötné a családok kezét. A legnagyobb gondot ugyanis a villany-, a víz- a szemétdíj fizetése és a fűtés jelenti. Ezekre a szolgáltatásokra is szüksége van egy gyermeknek, s még sok egyébre. Nem gondolom, hogy maga a levásárlás gondot jelentene nálunk, a vidéken is jelen lévő áruházlánc valószínűleg csatlakozna az elfogadó-helyekhez. Csakhogy az élelmiszer csak egy dolog. S még leginkább az ennivalón lehet spórolni, azzal, ha egyszerre nagyobb mennyiséget főzünk, vagy általában vidéken - ha nem tűnne el a termés - a kiskert is könnyebbséget jelenthet. Talán ha bankkártyaszerűen működhetne, hogy a szolgáltatóknak is át lehetne utalni róla - mindenesetre a mi véleményünket nem kérték ki. Lehet, hogy nem mindenkinek meghatározó ez az összeg, de a mi településünkön, s az egyesületünkben is sokan vannak, akik velem együtt állítják: a családi pótlék rendes részét képezi a család költségvetésének. Bár négy gyermeket nevelek, háromnál több után még nem kaptam. (Amikor a legkisebb belépett a családba, a legnagyobb már egyetemre járt.) Mire a bérletet a tanszert megveszem, az iskolai pénzeket befizetem, már el is ment az az átlag, összesen 48 ezer forint. Úgy gondolom, akik ilyen döntéseket hoznak, fogalmuk sincs, mivel jár a gyakorlati megvalósítás.

Határok közt, határtalanul

Egy kisebb településen lévő társzervezet, a Nagycsaládosok Hejőkeresztúri Egyesülete elnöke, Dudásné Fejér Márta tőlünk hallott először a kormányzati szándékról.

– Nem gondolom, hogy szabadna beleszólni egy felelősen gondolkodó család költségvetésébe: a szülők tudják a legjobban, hogy hol, milyen lyukat a legfontosabb éppen betömni, mikor melyik számlát kell a legsürgősebben befizetni. Amelyik családra viszont eddig sem a felelős gondolkodás volt a jellemző, úgy vélem, ott a kártya nem jelent majd megoldást, hiszen az emberi találékonyságnak nincs határa, s akkor sem csak a gyerekre és élelmiszerre költenék a pénzt.

ÉM-SzK


Kommentek...

A fizut nem akarják Erzsébet-utalványban adni?

Mi végül is nem cigire, vagy alkoholra költjük a családi pótlékot SEM! De azért ez az utalvány, „nem jó ötlet, azon nem lehet ruhát venni, nem fogadják el a gyógyszertárban, iskolában sem fizethető vele az ebéd, a tankönyv.”

Annak kéne adni az utalványt, aki kitalálta ezt a marhaságot!!!

Köszönjük szépen, de nem kérünk belőle... viszont az inflációval együtt nőhetne az a 12 200 Ft. „Kedves politikusok”, ott a nagy kupolájú épületben! Gondolkozzanak már a tisztességes emberek fejével is, NEM MINDENKI költi alkoholra, cigire... szóval nem a gyerekre azt a keveset, amit adnak!

Én kérek belőle, ha annyit adnak, hogy vígan kifizethetjük a rezsit belőle.

Nem értem, hogy ezt hogy gondolják? Azt nem veszik számításba, hogy sajnos vannak olyan családok, akik csak abból tudnak távolsági bérletet venni a gyereknek? Azt hiszik, hogy mindenki dohányra meg alkoholra fogja költeni azt a kevéske pénzt? Ezen elmélkedniük kellene egy kicsit!!!

Na és mi van azokkal, akik kis falvakban laknak? Ők hol váltsák be az utalványukat? Ja, utazzon be a városba, jó drága jegyen! Ez marha nagy spórolás! A lakásfenntartási támogatáshoz gázt, fát, távhőt is lehet majd érte venni? Egyáltalán kik, vagy mik fogják beváltani? Jelenleg 3 magyar üzemelésű üzlet fogadja el. Ápr.15-től talán a Tesco? Ez nem magyar üzemeltetésű! Már megint azokat sújtják akik megpróbálnak normálisan kijönni a kis jövedelemből! Azok meg, akik egyéb felesleges, nem szükségszerű dolgokra költik a szoc. támogatást, ezután is úgy teszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában