Helyi közélet

2012.04.21. 11:40

Feketéző vagyonvédők

A vagyonvédelmi cégek foglalkoztatják a legtöbb feketemunkást.

A vagyonvédelmi cégek foglalkoztatják a legtöbb feketemunkást.

Az elmúlt évi munkaügyi ellenőrzések számadatai bizonyítják, hogy a cégek többségénél igen gyakori a munkavédelmi, illetve a munkaügyi szabálytalanság, jogsértés. A tavaly felkeresett vállalkozások 57 százalékánál ütköztek a felügyelők munkaügyi jogsértésekbe, és 82,8 százalékuknál állapítottak meg munkavédelmi mulasztásokat – tudatta a feketelista.hu portál a munkaügyi hatóság tájékoztatása alapján.

Sok a szabálytalanság

Egy év alatt a munkaügyi felügyelőségek 21 931 munkáltatót ellenőriztek, és 12 595 esetben tártak fel munkaügyi jogsértéseket. Bírságot 6434 esetben szabtak ki, összesen csaknem 1,3 milliárd forint összegben. Még mindig gyakori munkaügyi szabálytalanság a bejelentés nélküli foglalkoztatás; az összes munkaügyi jogsértéssel érintett munkavállaló 14 százalékát tette ki, szám szerint 14 216 főt. E téren a gazdasági ágazatok között átrendeződés tapasztalható. Az építőipar aránya, amely tavaly 20 százalék volt, valamelyest csökkent, tovább nőtt viszont a vagyonvédelmi cégek érintettsége, és megközelítette a 30 százalékot. A tavalyinál többen dolgoztak bejelentés nélkül a vendéglátásban is; az összes feketemunkás 11 százalékával ebben a szektorban találkoztak az ellenőrök. A 2010. évi 5 százalékkal szemben tavaly a kereskedelemben 8 százalékkal többen dolgoztak feketén, a feldolgozóiparban ez az arány a korábbi 6 százalékon maradt. A munkaidővel, pihenőidővel, rendkívüli munkavégzéssel, illetve a munkabérrel összefüggő jogsértések az összes elmarasztalás között 25 százalékot tettek ki.

A munkavédelmi ellenőrzés tavaly 19 938 munkáltatóra terjedt ki, és a felügyelők 16 560 cégnél, azaz 82,8 százalékuknál tapasztaltak szabálytalanságot. A legmagasabb, 88 százalékos volt az arány a feldolgozó- és gépiparban. Az ellenőrzéseket követően összesen 110 303 intézkedést hoztak a munkavédelmi felügyelők; 68 253 munkabiztonsági és 42 050 munka-egészségügyi tárgyút. Az ellenőri jelentésekből az is kiderül, hogy a munkabiztonsági előírások megsértését leggyakrabban az üzemeltetéssel kapcsolatos biztonságtechnikai előírások be nem tartása okozza, de előkelő helyen szerepelnek az érintésvédelmi problémák, illetve a védőeszközök hiányosságai is. Örvendetes az utóellenőrzések bizonyítéka, miszerint a munkáltatók döntő többsége végrehajtja a hatósági kötelezéseket, mindössze 10 százalékuknál kellett az előírt intézkedés elmaradása miatt bírságot kiszabni.

Tiszta lappal

A munkaügyi nyilvántartásban az érdeklődő a korábbinál jóval kevesebb adatot, elmarasztalást talál. Ez egyértelműen annak a következménye, hogy a nyilvántartás lényegét érintő jogszabály 2011 augusztusában törölte a régi regisztert, gyakorlatilag „tiszta lapot” nyitott, kevesebbszer és indokoltabb esetekben hozza nyilvánosságra az elmarasztalást, a jogsértők nevét. Így most mindössze 1204 vállalkozás szerepel a nyilvános listán, többségükben a munkavédelmi előírásokat megszegők, ahol nagy részük korábban is rendszeres szereplő volt. Egyelőre mindegyikük neve mellett egy-egy elmarasztalás olvasható, ám újabb többmilliós bírságokkal. Így például a győri Busch-Hungária Kft., amelyet 5 millió forint bírsággal sújtottak. A kozármislenyi Balogh és Vidákovics Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-re 4,5 milliós bírságot szabtak ki, akárcsak a budapesti MédiaLOG Logisztikai Zrt.-re. A Colas-Hungária Építőipari Zrt.-t. neve mellett 3,5 millió forintos bírság szerepel. Egy másik részvénytársaságra, a FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Víz- és Csatornamű Zrt.-re 1,8 milliós bírságot szabtak ki, míg a kecskeméti "CabTec" Kábelkonfekcionáló és Készülékgyártó Kft. munkavédelmi mulasztásait 1,5 milliós büntetéssel „honorálták”. Az országos részeredményeket vizsgálva kiderül, hogy bár a fővárosban az összes működő cég körülbelül 40 százaléka található, a munkaügyi elmarasztalások aránya viszont itt még a húsz százalékot sem érte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában