Helyi közélet

2012.03.29. 08:54

Rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata - Még két nap, és ugrik a segély

Borsod-Abaúj-Zemplén - A felülvizsgálatban érintett rokkantnyugdíjasok közel fele nem jelentkezett még a nyugdíjbiztosítónál.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A felülvizsgálatban érintett rokkantnyugdíjasok közel fele nem jelentkezett még a nyugdíjbiztosítónál.Országosan 90 ezer, megyénkben 1669 harmadik csoportos rokkantnyugdíjas nem nyilatkozott még arról, hogy részt vesz-e a komplex minősítésen, azaz egy felülvizsgálaton. Ők - amennyiben a március 31-i határidőig - ezt nem pótolják, májustól nem kapják a nyugdíjukat, de még csak munkanélküli segélyre sem jogosultak. Igaz, az utóbbira nem a vizsgálat hiánya, hanem a segélyre vonatkozó szabályozás miatt. A felülvizsgálat célja: visszavezessék a munka világába azokat, akik indokolatlanul kapnak ellátást. Megyénkben a felülvizsgálat 15926 embert érintett, ebből eddig 14257 rehabilitációs ellátásban részesülő kérte a komplex minősítés elvégzését.

Kiknek kellett kérni?

Azoknak, akik 2011. december 31-ig nem töltötték be 57. évüket, és III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesülnek. A felülvizsgálat részleteiről az érintettek januárban levelet kaptak, amelyben tudatták velük azt is, mi történik, ha elmulasztják a válaszlevél feladását.

De úgy tűnik, hiába az értesítés, az országos hírek ugyanis arról szólnak, hogy az érintett 190 ezerből 90 ezren - pár nappal a határidő lejárta előtt - még nem jelentkeztek. A megyei nyugdíjbiztosítót ezért arról kérdeztük, hogy megkeresik-e újra a felülvizsgálati kategóriába esőket, illetve előfordulhat-e, hogy meghosszabbítják a határidőt. Dr. Szabó András, a megyei kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának igazgatója elmondta: tekintettel arra, hogy a nyugdíjfolyósító szerv minden érintett ellátásban részesülőt írásban részletesen tájékoztatott a komplex minősítésre irányuló kérelem benyújtásának lehetőségéről, ezért akik nyilatkozatot nem tettek az igazgatóság nem keresi meg, illetve ismételten nem tájékoztatja. Hozzátette: "Annak a személynek, aki 2012. március 31-éig nem kéri a komplex minősítés elvégzését, a rehabilitációs ellátását 2012. május 1. napjával meg kell szüntetni. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem terjeszthető elő."

Mindent veszíthetnek

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) hírlevélben igyekszik felhívni az érintettek figyelmét a jelentkezésre. Mint írják: "A törvény arra ugyan ad lehetőséget, hogy a március 31-i határidő elmulasztása esetén betegségre vagy más indokra vonatkozó igazolási kérelmet nyújtson be az érintett, és így utólag korrigálja mulasztását, de aki a levelet is figyelmen kívül hagyta, vélhetően a jogszabályt sem ismeri ilyen részletesen, és félő, hogy májusban csak a saját kárán fogja megtapasztalni, hogy elesett az addigi juttatás teljes összegétől." És a hírlevél arról is ír, hogy hiába a felhívások, így is tízezren, akár több tízezren kieshetnek az ellátórendszerből, pusztán azért, mert el sem olvasták a hivatal levelét, nem követik az ezzel kapcsolatos tájékoztatásokat, nem figyelik a MEOSZ felhívásait sem, vagy éppenséggel írni-olvasni sem tudnak.

A felhívás a következőket is tartalmazza: "Aki most kihullik a rendszerből, az azoknál is rosszabb helyzetbe kerül, mint akik az egészségesek körében szimplán elveszítik munkájukat. A munkaügyi hivatalhoz ugyanis csak azok jelentkezhetnek be álláskeresési járadékért, akiknek az elmúlt 3 évben legalább 360 napon keresztül volt állásuk (munkaviszonyban álltak, közfoglalkoztatási jogviszonyuk volt, vagy saját vállalkozásban járulékot fizettek)."

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában