Helyi közélet

2012.03.20. 14:18

Füstbe megy a füstmentes-terv?

Az önkormányzat most biztosan nem tárgyalja a Diósgyőri stadion füstmentesítését.

Az önkormányzat most biztosan nem tárgyalja a Diósgyőri stadion füstmentesítését.Néhány héttel ezelőtt adtunk hírt arról a kezdeményezésről, amelyet az Élhető Diósgyőrért Egyesület vállalt fel, és amelynek az volt a célja, hogy elérjék, füstmentes legyen a Diósgyőri-stadion, vagyis a labdarúgó mérkőzések idején ne lehessen dohányozni. Ezt az ügyet a nyilvánosság előtt azzal keltette életre az egyesület elnöke, Molnár Béla, hogy Péchy Tibor szurkolótársával együtt nyílt levelet fogalmazott meg a DVTK-t működtető cég ügyvezetője, Dudás Hunor részére, amelyben összefoglalták céljaikat. Erre reagálva az ügyvezető akkor úgy nyilatkozott, hogy ebben az évadban biztosan nem tiltják be a dohányzást a stadionban, mert a bérletek értékesítésekor olyan szempont, mint a dohányzás tiltása nem állt fenn. A válasz megjelenése után nem sokkal Péchy Tibor jelezte, hogy nem szeretnének hónapokat várni ez ügyben egy esetleges intézkedésre, és nem titkolta, hogy a nyílt levél megfogalmazása után más lépéseket is fontolgatnak. Arra a kérdésünkre, hogy ez valamilyen akciót jelent-e a stadionon belül, akár mérkőzés közben, nemmel válaszolt, mint mondta: nem hisznek abban, hogy ha például a létesítményben a székekre felhívó írásokat helyeznénk el a füstmentesség elérése céljából, ezt az érintett dohányosok elegendő jelzésnek vennék. Péchy Tibor azt is elmondta, hogy a miskolci önkormányzat képviselő testülete elé szeretnénk vinni ezt az ügyet, hogy mint a diósgyőri sportingatlanok tulajdonosa, fenntartója, az önkormányzat hozhasson ezzel kapcsolatban döntést.

– Molnár Péterrel, Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzati képviselőjével, az Oktatási, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság elnökével beszéltem korábban arról, hogy készülhet erről egy előterjesztés, ami nem kizárólag a Diósgyőri-stadionon belül tiltaná be a dohányzást, hanem az önkormányzat tulajdonában lévő összes intézmény területén, ezért kíváncsian várom a csütörtöki közgyűlést, hogy szerepel-e ilyen téma a napirendek között – mondta Péchy Tibor.

Angliában meg lehetett

Molnár Péter is megkerestük ez ügyben, aki a következőkről tájékoztatta az észak-Magyarországot:

– Valóban létezik egy olyan gondolat, terv, ami komplexen kezelné a nem dohányzók érdekeit a városi tulajdonban lévő intézményekben, de olyan szintet még nem ért el az ezzel kapcsolatos munka, hogy akár egyéni képviselői indítványban, akár a KDNP előterjesztésében a közgyűlés elé kerüljön a márciusi ülésen. Ráadásul sokkal szerencsésebb lenne, ha a polgármesteri hivatal készítené elő az ezzel kapcsolatos anyagot, hiszen a vonatkozó jogszabályi háttér kellő ismeretanyaga nélkül aligha lehetne felelős döntést hozni.

Arra a kérdésünkre, hogy ha lenne olyan előterjesztés, ami a nem dohányzókat ,,védené” a füstmentességtől, támogatná-e ezt Molnár Péter, a képviselő ezt válaszolta:

– Tanárként mondom: az önkormányzati fenntartású iskolákban sem lehet kijelölni dohányzó helyeket, vagyis a tiltás az intézmény egészére kiterjed. Úgy vélem, hogy ehhez hasonló döntést elsőre aligha lenne szerencsés hozni például a stadion esetében, itt először azt kellene megtalálni, hogy dohányosok és nem dohányzók hogyan férhetnek el egymás mellett, a jelenleginél szabályozottabb körülmények között. Talán nem is tűnik olyan bonyolultnak megoldás, hiszen a stadionon belüli dohányzóhelyek kialakításával, vagy dohányzó és nem dohányzó szektorok létrehozásával nagyot lehetne előre lépni ebben az ügyben. Annyit azért hagy tegyek hozzá, hogy tudomásom szerint Angliában tilos a dohányzás a stadionokban, és ha ott meg tudták valósítani ezt, akkor ez itthon sem tűnik lehetetlennek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában