Helyi közélet

2012.02.22. 15:59

Rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata: Vissza a munkába

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hétfőn kezdődött és év végéig tart a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hétfőn kezdődött és év végéig tart a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata.

Az érintettek a nyugdíjfolyósító szervtől az elmúlt hetekben értesítést kaptak, és március végéig kell nyilatkozniuk a nyugdíjbiztosítónál arról, hogy részt vesznek-e a vizsgálaton. Aki ezt nem kéri, májustól nem kap pénzt. A cél, hogy visszavezessék a munka világába azokat, akik indokolatlanul kapnak ellátást. Megyénkben a felülvizsgálat 15926 embert érint. Ők azok, akik 2011. december 31-ig nem töltötték be 57. évüket, és III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban részesülnek.

Az, aki március 31-ig nem kéri a komplex minősítést, a rehabilitációs ellátását május 1-vel meg kell szüntetni – jelentette ki dr. Szabó András, a megyei kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának igazgatója. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem terjeszthető elő – tette hozzá.

A jognyilatkozatot illetve az esetleges határidő elmulasztására vonatkozó igazolási kérelmet a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz kell benyújtani – tudtuk meg. A nyilatkozat letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról (www.onyf.hu /nyomtatványtár/ további nyomtatványok / nyugdíjigénylés / NYILATKOZAT a 2012. január 1-jétől rehabilitációs ellátásban részesülők részére).

Megszégyenítés?

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) már a törvénytervezet ellen is tiltakozott – mondta lapunknak Braun János, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének vezetőségi tagja. Szerinte azzal, hogy csalóként kezelik a rokkantnyugdíjasokat, megszégyenítik őket. „Tavaly már elkezdték a felülvizsgálatot, és öt alatt volt azoknak a száma, akiktől megvonták a nyugdíjat, és párat minősítettek vissza, ami persze így is komoly gond, mert 4-5 százalékos visszaminősítés már teljesen más kategóriát eredményez.

Most arról beszélnek, hogy az érintettek csaknem felét visszavezetnék a munka világába. Ez maximum fűnyíróelv alapján lehetséges...” – mondta. Adatokkal próbált rávilágítani arra, hogy mennyire nem állja meg a helyét az a feltételezés, hogy a rokkantnyugdíjasok nagy része a munkát kerüli: „332 ezer rokkantnyugdíjas van, a bedolgozott átlag munkaidejük 28,1 év.”

Akik most felülvizsgálatra kerülnek, ők a III. csoportú rokkantak, akiknek „csak” körülbelül egyharmada mozgásszervi rokkant, a többség más egészségügyi problémákkal küzd. Ezért Braun Jánosban, az ellenőrzés kapcsán olyan kérdések is felmerültek: az őket vizsgáló szakorvos, milyen szak orvos, mozgásszervi rehabilitációs, vagy belgyógyász. Hol lesz a vizsgálat? Az útiköltségüket állják?

És arra is panaszkodott, hogy a kormány sokkal inkább ezt az oldalt „faragja”, miközben a munkavállalói oldalon olyan kedvezményeket adhatna, például részmunkaidős támogatás, amivel segíthetné az érintettek munkavállalását. „Ez az egész nem szól másról, minthogy egyre több embert elindítanak a mélyszegénység felé” – vélekedett.


Megkerestük a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt (ők végzik a felülvizsgálatot) is, a következő kérdésekkel

  • Hogy történik majd a III. kategóriás rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata?
  • Mikortól kezdődik?
  • Aki vidéken él, kell-e utaznia? Ha igen, elszámolható lesz-e az útiköltség, szállásköltség?
  • Milyen orvosok vesznek részt a vizsgálatban, azaz a betegségnek megfelelő szakorvosok vizsgálják-e az érintetteket?
  • Aki nem tud ezeken részt venni, mi lesz? Hogyan kell igazolnia?

  • A kérdéseket feltettük a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnak (NRSZH) is. Ezekre a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától kaptunk válaszokat.

    Hogy történik a III. kategóriás rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata?

    Az eddig is elvégzett orvosi vizsgálaton túl, ami alapján az egészségi állapot mértékét megállapítja a bizottság, szociális és foglalkozási szakértőkkel történő személyes interjúra is sor kerül. Azoknál, akiknek az egészségi állapota 60 százaléknál alacsonyabb, az említett személyes vizsgálat és a rendelkezésre álló orvosi dokumentációk alapján készül el a rehabilitálhatóságra és az ellátásra vonatkozó javaslat.

    Mikortól kezdődik?

    A felülvizsgálatok elkezdődtek. Ezek időpontjának meghatározásánál a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság figyelembe veszi az egészségkárosodott személy korábbi vizsgálatánál megállapított felülvizsgálat időpontját, az igénylő korát, foglalkozási előzményeit, valamint az NRSZH szakértői bizottságainak kapacitását.

    Milyen orvosok vesznek részt a vizsgálatban, azaz a betegségnek megfelelő szakorvosok vizsgálják-e az érintetteket?

    A komplex minősítés során a szakértői bizottság összetétele: előadó orvosszakértő, foglalkozási rehabilitációs szakértő, szociális szakértő és a bizottság elnöke, aki szintén orvosszakértő. Az NRSZH bizottságaiban csak klinikai tapasztalattal bíró, betegvizsgálatban járatos szakorvosok dolgoznak, akik folyamatos szakmai képzésben részesülnek és sok esetben egészségbiztosítási szakvizsgával is rendelkeznek.

    Aki vidéken él, kell-e utaznia? Ha igen, elszámolható lesz-e az útiköltség?

    A vidéken élő és vizsgálatra jelentkező személyeket az ország 22 városában működő, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) lakhely szerint illetékes igazgatóságain, illetve kirendeltségein bírálják el a szakértői bizottságok. Az útiköltség – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – elszámolható a háziorvostól igényelhető utazási igazolás alapján.

    Aki nem tud ezeken részt venni, mi lesz? Hogyan kell igazolnia?

    Az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a vizsgálatra történő behívás hetekkel korábban megtörténik. Amennyiben a vizsgálaton önhibáján kívül nem tud megjelenni, illetve akadályoztatott a vizsgálatra hívott személy, úgy lehetősége van arra is, hogy a vizsgálat napja előtt ezt jelezze az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság részére, és más időpontra kérje a vizsgálat elvégzését. 

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában