Helyi közélet

2012.02.13. 15:21

Mit fontos tudni a szénmonoxid-mérgezésről?

Miskolc - Ha koncentrációja eléri az egy százalékot, másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés.

Miskolc - Ha koncentrációja eléri az egy százalékot, másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés.A szén-monoxid gáz belélegzése mérgezéshez vezet, amely akár halált is okozhat. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés okoz, de más oka is lehet. A szénmonoxid-koncentráció emelkedése szén-monoxid érzékelővel jelezhető. Magyarországon még nem terjedtek el ezek a műszerek. Hazánkban minden évben több száz szénmonoxid-mérgezés történik és több tucatnyian halnak meg. A szén-monoxid tökéletlen égés során keletkezik. Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz, Ugyanakkor sokszorta erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, kisebb koncentrációknál ez hosszabb időt vesz igénybe, mivel lassabban csökken a vér oxigénszállító képessége.(Forrás: Wikipedia)

Egy óra alatt távozhat

Tiszta levegőn egy óra alatt a vérben lekötött szénmonoxidnak mintegy fele távozik. Ez azt is jelenti, hogy ha a mérgezést szenvedő elhagyja a dúsult szén-monoxid tartalmú helyet, enyhülhetnek a tünetek. A mérgezés ettől még nehezebben ismerhető fel, és a súlyos balesetek gyakran éjszaka történnek, amikor a szén-monoxid hatásának kitettek nem változtatnak helyet. Miskolcon több mint 15 éve nem volt halálos mérgezés, azonban 15-20 enyhébb eset előfordul. A fűtésrendszerek mintegy 40 százaléka esik valamilyen kifogás alá, öt százalékuk kimondottan veszélyes ebből a szempontból - tudtuk meg a miskolci Termoment Kft-től. A szénmonoxid-mérgezés lehetséges forrásai: kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő, barbeque grill, autó, belsőégésű motorok.

A mérgezés

Lehetséges okai: a cirkóberendezés meghibásodása, rossz kémény, kipufogógáz, mely felhalmozhatja a szén-monoxidot zárt térben, zárt tér, hermetikusan záródó nyílászárók, ha a fűtőkészülék belső levegőt használ.

Megelőzése: a kéményt, gáz, olaj és hagyományos fűtőkészülékeket, rezsókat, kályhákat rendszeresen ellenőriztessük és sohase módosítsuk. A legkisebb rendellenesség esetén kapcsoljuk ki és hívjunk szakembert. Konyhai gázrezsó hsználatánál folyamarosan szellőztetni kell, ezzel a szintén veszélyes széndioxid felhalmozódást is el lehet kerülni. A hermetikusan záródó nyílászárók használata ebből a szempontból veszélyes. Gázrezsót fűtés céljára használni szigorúan tilos. Használjunk szénmonoxid-érzékelő berendezést, szükség esetén többet is.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában