Helyi közélet

2012.02.09. 07:26

Bogács: Befürödtek a thermálfürdő kivitelezőivel

Bogács - Már az átadás is csúszott a kivitelező miatt, aztán pedig sorra buktak ki a kivitelezési hibák.

Bogács - Már az átadás is csúszott a kivitelező miatt, aztán pedig sorra buktak ki a kivitelezési hibák.„A Thermálfürdő 2011. július 17-től megújult formában várja fürdeni vágyó vendégeit. Minden medence használható!” - adta, s adja hírül még most is - Bogács hivatalos portálja, méghozzá vezető hírként. Arról sem itt, sem a Thermálfürdő honlapján nem olvashatunk, amit az odalátogatók saját szemükkel látnak: a fél éve átadott létesítmény két medencéjében is feljöttek a csempék, ami által fürdőzésre alkalmatlanná váltak. Jelenleg is csupán két külső medence üzemel, a korábbi években szokásos három helyett.

Feljöttek a csempék

- Annak, hogy most csak két medence használható fürdőzésre, alapvetően az az oka, hogy sajnos, mostanában kevesebb a látogató - reagált megkeresésünkre Csendesné Farkas Edit polgármester - emiatt csak két külső medencét üzemeltetünk. Az is igaz, hogy az ikermedencék egyikében jelentős területen, a másikban pedig kisebb helyen feljöttek a csempék. A generálkivitelező Zemplénkő Kft. nem utasította el a javításra vonatkozó felszólításunkat, remélhetőleg a tavaszi fürdőszezonra ki is javítják a hibát, de ilyen időben nyilván nem kezdhetnek hozzá - mondta. Ámbár  megjegyezte: az első hibák már az első hónapban jelentkeztek, a kivitelező akkor is végzett javítási munkálatokat, amelyek azonban eredménytelennek bizonyultak, s idővel csak tetéződött a baj.

Nyíltan és szabályosan

Kérdéseinkre a polgármester leszögezte: az 50 százalékos EU-s támogatással megvalósuló projekt közbeszerzési eljárására 12 jelentkező volt a nyílt közbeszerzési eljárásban, mely során szabályosan választották ki a kivitelezőket. A döntést valamennyi pályázó elfogadta, jogorvoslati eljárás nem volt. A Zemplénkő Kft.-nek volt medenceburkolásban referenciája, melyet az ajánlattételi dokumentációba be is csatolt. Mindezek ellenére már a munkálatok során problémák merültek fel a Zemplénkő részéről, az átadás emiatt egy hónapot csúszott, amelyért az önkormányzat kötbért érvényesített. Azt, hogy mi okozhatta a hibát, mit nem végeztek előírás szerint (mi azt hallottuk, többek között fele vastagságú burkolólapot használtak - a szerk.), műszaki vizsgálatok fogják kideríteni, melyek jelenleg folyamatban vannak.

- Hivatalos műszaki vizsgálati eredmény még nincs, azonban a kivitelezésben közreműködők felelősségének megállapítására jogi vizsgálatot is kezdeményezünk - tájékoztatott a polgármester.

ÉM-SzK


Minden szerződés szerint...

Megkerestük a Zemplénkő Kft. ügyvezető igazgatóját, Toldi Miklóst is, aki annyit volt hajlandó mondani: a múlt héten tartottak a helyszínen garanciális bejárást. Ők egy építőipari cég, kötöttek egy szerződést, a munkát elvégezték, ami nem végeztek el, annak az ellenértékét megfizették. Abban pedig, amit elvégeztek, hiba keletkezett, amit a szerződésben foglalt garancia keretében ki fognak javítani. Vagyis minden a szerződés szerint történik.

További kérdéseinkre a választ azzal utasította el: ha nincs hozzá megfelelő végzettségünk, s érdekel, vizsgáltassuk meg a kivitelezői produktumot. - „Részemről befejeztem” - tette le a telefont.


Milliók

A projekt összköltsége nettó 191,5 millió Ft volt, ebből az ikermedencék felújítása 20,5 millió Ft.

A kivitelezők miatti bevételkiesés 2011-ben hozzávetőlegesen 21 millió Ft volt (a Thermálfürdő Kft. ügyvezetője szerint)

A két kivitelező összesen 27,5 millió Ft kötbért fizetett, ebből a Zemplénkő Kft. 17,5 millió Ft-ot.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában