Helyi közélet

2012.01.21. 13:05

Megnyílt a Miskolci Téli Tárlat

Miskolc - 95 művész 166 műve látható a szombaton nyílt Miskolci Téli Tárlaton.

Miskolc - 95 művész 166 műve látható a szombaton nyílt Miskolci Téli Tárlaton.

A Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeumban a Magyar Kultúra Napja alkalmából szombat délelőtt nyílt meg a XXI. Miskolci Téli Tárlat.

A Téli Tárlat története 1955-ben kezdődött. A miskolci kiállítás-sorozatok közül ez nyúlik vissza időben a legmesszebb, hiszen az Országos Grafikai Biennálék máig tartó sorozata is csak 1961-ben indult. Kezdetben úttörő kezdeményezésnek számított, hogy a fővároson kívül vidéken is megrendezhettek olyan tárlatot, amely felvonultatta a magyar képzőművészet élvonalát és egyben lehetőséget adott a helyben élő művészeknek is a bemutatkozásra. Az Országos Képzőművészeti Kiállításokat 1960-ig évente, majd 1961-től kétévente rendezték meg. A kiállítás 1970-ben kapta a Miskolci Téli Tárlat elnevezést.

Díjakat osztottak

A XXI. Téli Tárlatra 128 művész 282 művet adott be, ebből a válogató zsűri 95 művész 166 alkotását javasolta bemutatásra. Az ünnepélyes megnyitón tíz díjat adtak át a díjalapító önkormányzatok, cégek, szervezetek.

A tárlat egyfajta csoportképe a magyar kortárs képzőművészetnek: erőteljes, élettel teli pillanatkép. Minden egyes műalkotás, amelyet kiállítanak, személyes üzenet.

A Téli tárlat megnyitója után Sütő Róbert festőművész MORUS című kiállítását is bemutatták. A fiatal, miskolci festőművész tavaly ezen a napon vette át a rangos képzőművészeti elismerést, a Mazsaroff-díjat. A Miskolci Galéria hagyományai szerint pedig a kitüntetett alkotó önálló kiállítással mutatkozik be a következő évben.

A megnyitóról tudósítást később olvashatnak.

A díjazottak

A 2012-es Mazsaroff-díjas: Bánki Ákos  

Miskolc M. J. Város Önkormányzatának díja: Lenkey-Tóth Péter

Eger M. J. Város Önkormányzatának díja: Borgó

Miskolc Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottságának díja: Verebics Ágnes

Műépítész Kft. díja: Birkás Babett

APSUS Pénzügyi Zrt. díja: Szepessy Béla

Rónaszéki László műgyűjtő díja: Csontó Lajos

FK Raszter Építő Zrt. díja: Láng Eszter

Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium ösztöndíja: Lóránt János és Lous Stujfzand

Spanyolnátha Művészeti Folyóirat díja: Lukács Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában