Helyi közélet

2011.12.05. 16:44

Négy napos maratoni tanítás

Sárospatak - Négy napig folyamatosan tanítani fognak a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karának hallgatói a főiskolán. A rekordkísérlettel az általános iskolák nehéz helyzetére kívánják felhívni a figyelmet.

Sárospatak - Négy napig folyamatosan tanítani fognak a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karának hallgatói a főiskolán. A rekordkísérlettel az általános iskolák nehéz helyzetére kívánják felhívni a figyelmet.

Éhesen nem lehet

A főiskolások egy rekordkísérlettel már megpróbálkoztak. Az idén április elsején indult kísérlet akkor közel három napig tartott, végül nem sikerült Guinness-rekordként bejegyeztetni a maratoni tanítást.

– Most 2011. december 8-án reggel nyolctól december 12-én reggel nyolcig összesen 96 órán át 105 tanítási órát tartunk egyfolytában a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola Dísztermében – mondta Kovács Zsolt, a főiskola hallgatói önkormányzatának elnöke. – A hitelesítésben személyesen is közreműködik Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora. A rekordkísérlet egyúttal egy figyelemfelhívás is, hiszen szinte naponta hallunk arról, hogy valamelyik általános iskolában éppen nincs fűtés, vagy nem tudnak meleg ételt adni ebédre, a pedagógusok fél fizetésért tanítanak. Tudjuk, nehéz helyzetben van az ország, az önkormányzatok, de azt is tudjuk, hogy éhesen, fázósan, összeszorulva nem lehet eredményesen tanulni, tanítani.

Néhány hasáb fa

A rekordkísérlet alatt interaktív közösségi oldalukon össze kívánják gyűjteni az ország iskoláiban a tanítást-tanulást akadályozó problémákat. Ezért kérik az oktatási intézmények tanárait, vezetőit, a szülőket, önkormányzati tisztségviselőket, a diákokat, írjanak arról, hogy miben szenvednek hiányt, mi akadályozza az oktatás mindennapi menetét.

– Ezt meg lehet tenni a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar facebook közösségi oldalán (http://facebook.com/comenius-HOK ) nyilvánosan egy-egy üzenettel, illetve a [email protected] e-mail címre levélben. A rekordkísérlet alatt örömmel fogadunk anyagi felajánlásokat, akár a legkisebb összeg erejéig, illetve tárgyi segítséget, ami megoldhatja akár részben is a problémákat egy-egy iskolában. Éppen ezért jelképesen valamennyi kistanító két-három hasáb fát visz magával a rekordkísérlet kezdetén, visszaidézve azt a korszakot, amikor még a gyerekek vitték magukkal a tüzelőt a falusi iskolákba. Az anyagi felajánlásokat eljuttatjuk a legrászorultabbaknak, a tárgyi felajánlások tekintetében pedig összehozzuk az érintetteket. A közösségi oldal módot teremt arra, hogy közvetlenül is egymásra találjanak az érintettek – tette hozzá Kovács Zsolt.

- ÉM-BG -


A rekordkísérlet

A rekordkísérlet elnevezése: „A leghosszabb egybefüggő tanítási gyakorlat – maximum 20 fő hallgató közreműködésével”

Időtartama: 96 óra, azaz négy teljes nap.

Pontos ideje: 2011. december 8-án reggel 08.00 órától 2011. december 12-én reggel 08 óra 05 percig. Ez összesen 105 tanítási órát jelent a 10 perces szünetekkel.

Helyszíne: Comenius Tanítóképző Főiskola Díszterme, mely erre az alkalomra osztályteremmé alakul át. (3950 Sárospatak, Eötvös út 7.)

A megtartandó órákról óravázlat készítése kötelező. Majd ezeket egy tanítóképző felsőoktatási intézmény érintett tárgy tantárgypedagógusa, illetve egy gyakorlati hely szakvezetője elfogadja (aláírásával igazolva) az akció megkezdése előtt. Egy tanóra akkor érvényes, ha legalább 10 fő részt vesz az órán a tanítón kívül.

Az órákon bárki részt vehet. (Csoport előtti bemutató tanítás). Az órák regisztrálásához naplót kell vezetni. Tartalmazza az óra sorszámát, a tantárgy nevét, a tananyagot és a tanító nevét, a kezdés és befejezés időpontját. A kísérlet helyszínén ki kell függeszteni az „órarendet”.

A tanítási gyakorlaton nappali időben, koradélutánig általános iskolások is részt vesznek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában