Helyi közélet

2011.12.01. 08:54

Ebéd Vilmányban: Félig meleg pizza, fél almával

Vilmány - A helyzet nem sokat változott: napi gond a fűtés és a napi egyszeri étkezés az abaúji faluban.

Vilmány - A helyzet nem sokat változott: napi gond a fűtés és a napi egyszeri étkezés az abaúji faluban.Ha utal az önkormányzat számlájára csütörtökön az Államkincstár, akkor esetleg lesz pénzünk, de csak akkor, ha nem tesz rá inkasszót az Államkincstár - vázolta röviden a „róka fogta csuka helyzetet” szerdán a vilmányi iskola igazgatója, Sztankai Szabolcs. Ahhoz, hogy használni tudják a két hete visszakötött gázt fűtésre vagy főzésre, előre ki kellene fizetniük a jövő havi várható fogyasztást, ami a szolgáltató kalkulációja szerint, a téli szünet miatti fél hónappal számolva 310 ezer helyett 250 ezer forint.

Fél pénzen

– Ennyi pénzünk azonban biztosan nem lesz - mondta az igazgató.

Mint megtudtuk: a pedagógusok sem kapták még meg a szeptemberi félhavi fizetésüket (az októberit igen). A gyerekek továbbra is a hideg étkezőben fogyasztják el a jobbára hideg élelmüket. Bár egy kisgyermek kijavított: kedden meleget ettek. Való igaz, a falu egyik vállalkozójától hitelben kapott egy-egy szelet pizzás tekercs még langyos volt. Mellé mindenkinek jutott egy fél alma is. Ezen kivételesen „királyi ebéd” után szerdán már szerényebb következett: vajas kenyér szalámival. Azt is megtudakoltuk: a múltkori főtt kolbászt miként állították elő. Nem fogják elhinni: elektromos olajsütőben! Csak épp olaj helyett vizet forraltak fel benne.

Ha segítők nem volnának

- A gázautomatát fagytalanításra állítottuk be, azaz 5 Celsius-fok alatt kapcsol be, de szerencsére kint sincs túl hideg, s ez alá még nemigen hűlt a benti hőmérséklet, így gyakorlatilag nincs gázfogyasztásunk, ez majd bebizonyosodik a csütörtöki leolvasásnál is. Fűteni a polgármester úr által hitelben vásárolt 10 köbméter fából lehet, de nemcsak az iskolát és az óvodát kell, hanem öt másik önkormányzati intézményt is. Talán a téli szünetig kitart - reménykedik Sztankai Szabolcs. – Legnagyobb örömünkre az ÉMÁSZ - az Észak-Magyarország Segítünk akciójának felhívására 230 mázsa szenet ajánlott fel az iskolának, illetve az óvodának, amit december 1-jén a helyszínre is szállítanak. Fogalmam sincs, hogy az meddig elég, hiszen szénnel még sosem fűtöttünk - felelte érdeklődésünkre. Az igazgató arról is beszámolt: a lapunkban közölt alapítványi számlaszámra is megérkezett az első, 2 ezer forintos átutalás.

ÉM-SzK


Segítsünk együtt!

Az Észak-magyarország idei karácsonyi Segítünk akcióját a vilmányi iskolások és óvodások javára indítottuk (erről részleteket múlt szombati számunkban olvashattak).

Pénzadományaikat a Falunk Felvirágzásáért Vilmányi Közalapítvány számlaszámára várjuk: 11734097 - 20017668


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában