Helyi közélet

2011.12.31. 15:12

Anno 2011 – Ez történt márciusban Kazincbarcikán

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév harmadik hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév harmadik hónapjában történtek.

Március túlzás nélkül a fejlesztések hónapja: gőzerővel folyik a Veres Péter-Mikszáth Kálmán úti akcióterület város-rehabilitációs programja és a Felső-barcikai városrész belterületi vízrendezése is, melyre az Észak-magyarországi Operatív Program pályázatán több mint 320 millió forint támogatást nyert az önkormányzat. Megkezdődött az I. számú – vagy közismertebb nevén a Pollack - bölcsőde komplex felújítása is: a 80 kisgyermek ellátását biztosító intézménynek egy 40 éves épület ad otthont, mely a 110 milliós projekt során kívül-belül megújulhat.

Herbolya – a város és az új lehetőségek kapuja

Márciusban egy rég várt beruházás, a Herbolya-Régi telep szociális város-rehabilitációja is zöld utat kapott. A városvezetés és a projektben érdekelt felek először egy lakossági fórum keretében ismertették az ott élőkkel a nagyberuházás legfontosabb tudnivalóit, ezt pedig az új Képzőközpont ünnepélyes alapkőletétele követte. A több mint félmilliárdos beruházás óriási előrelépést jelent a városrészen élőknek, hiszen egyrészről infrastrukturális (víz, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés, út) fejlesztésekre kerül sor, másrészről pedig az önkormányzat megpróbál segíteni, hogy a Herbolyán élők újra a saját kezükbe vehessék a sorsukat. A projekt keretében egy új 600 négyzetméter alapterületű, több szintes Képzőközpont épül, valamint két korábbi épület felújításával és átalakításával Családsegítő Központot és Közösségi házat is kapnak az ott élők. A közterületek is megszépülnek, az útfelújítás és a parkoló építés mellett a közösségi terek is bővülnek. Kazincbarcika konzorciumi partnereivel szoros egyetértésben számos olyan programot dolgozott ki és szeretne az akcióterületen megvalósítani, ami esélyt ad a jövőre nézve. Lehetőséget a munkavállalásra (képzések), a gyerekek és fiatalok közösségi életének színesítésére (játszóház, diákmentor és pedellus program, ifjúsági klub), a Herbolyán élők szociális és egészségügyi helyzetének javítására (Családsegítő Központ), a közbiztonság növelésére (polgárőr mozgalom) és a közterületek megújulására (virágosítás, parkosítás).

Rendhagyó tanítási óra a takarékosság jegyében

Kegyelet teljes módon emlékeztek meg a barcikaiak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, nagyjairól. A városi ünnepségen a Magyar Sajtó Napja alkalmából hagyományosan átadták a „Barcika Press”-díjat. Ezt 2011-ben Csurák Zsuzsanna, a Kazincbarcikai Mozaik és a Színes Mozaik főszerkesztője kapta. A Magyar Vöröskereszt és az Amerikai Ház Alapítvány közös akciójának keretében kétszáz Felső-barcikai család kapott vetőmagot Kazincbarcikán, így aktív részesei lettek a „Konyhakert” programnak.

A takarékosság jegyében egy rendhagyó tanítási órát is rendeztek márciusban a város egyik iskolájában. Ezt a Timpanon Kft. Távhőszolgáltatási divíziójának szakemberei tartották a Pollack Mihály Általános Iskola nyolcadikos osztályában, akik így egy érdekes program részévé váltak.

A program alapötletét a szolgáltató cég azon tapasztalata adta, hogy a felújításon átesett és szabályozható fűtéssel felszerelt panellakásokban élők - az előzetes tájékoztatás ellenére - nem minden esetben tudják jól használni a korszerű fűtőtesteket. A rendhagyó tanítási órán a gyerekek nagyon érdeklődőek és nyitottak voltak, s saját bevallásuk szerint rengeteg új dolgot hallottak.

Sportos ovisok és családok

Állománygyűlésen értékelte a 2010-es esztendőt a Kazincbarcika Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság kollektívája. A lánglovagok sikeres és eredményes évet zártak, s mint ismeretes az utolsó ilyen beszámolót tartották a városvezetés előtt, hiszen 2012-től már állami fenntartásba kerülnek a tűzoltóságok.

10 tagóvoda, 5-5 három fős csapata versengett a Kazincbarcikai Összevont óvodák hagyományos családi sportdélutánján.

A már 9. alkalommal megrendezett vidám, sportos programot az óvoda testnevelés-munkaközössége szervezte, s a családi délután minden évben óriási siker.


Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév második hónapjában történtek.

Kazincbarcika – Rendhagyó összefoglalónkban csak néhány témát, momentumot emelünk ki - a teljesség igénye nélkül - azon események közül, melyek az óév első hónapjában történtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában