Helyi közélet

2011.12.24. 13:22

A Rendőrség is készül az év végi ünnepekre

Miskolc -  Az elmúlt évek tapasztalatai is azt igazolják, hogy a karácsonyi és újévi ünnepekre való készülődés, a növekvőbevásárló forgalom aktivizálja.a bűnözőket, zsebtolvajokat is.

Miskolc -  Az elmúlt évek tapasztalatai is azt igazolják, hogy a karácsonyi és újévi ünnepekre való készülődés, a növekvőbevásárló forgalom aktivizálja.a bűnözőket, zsebtolvajokat is.A különböző jogsértések (zsebtolvajlás, lopás, rablás) visszaszorítása, a közlekedési fegyelem javítása érdekében az országos akcióhoz csatlakozva Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánya elrendelte a fokozott ellenőrzések végrehajtását a közterületeken, a bevásárló központok, üzletek, piacok környékén, vasútállomások, pályaudvarok, a jelentős tömegközlekedési csomópontok területén.

A közterületeken a bűncselekmények, szabálysértések visszaszorítása érdekében az év égi ünnepek idején a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság fokozott rendőri jelenlétet biztosít. Az érintett időszak alatt a nagyobb üzletközpontokban, illetve a nagy forgalmat vonzó bevásárlási helyszíneken a rendőrség megerősített gyalogos járőrszolgálatot lát el. 2011. november 25. és december 14. között a korábban meghirdetett közbiztonsági ellenőrzés eredményeként 158 fővel szemben került sor személyi szabadságot korlátozó intézkedés megtételére.

Az előállítások (108 fő) okai közül kiemelhető a közbiztonságra különösen veszélyes, illetve pirotechnikai eszközök birtoklása, személyazonosság megállapítása, mintavétel miatt, stb, míg az elfogások (50 fő) jellemzően a bí-róság által kiadott elfogatóparancs alapján körözött személyekkel szemben, bűncselekmény elkövetése közben tettenérés miatt történtek.

A rendőrség 400 fővel szemben szabálysértési fel-je-lentéssel, 50 fővel szemben büntető feljelentéssel élt. Emellett mintegy 77 fővel szemben kellett helyszíni bírságot kiszabni, amelyek különböző közúti közlekedési szabályok megsértése miatt történtek. Vezetői engedély helyszíni elvétele 11 esetben * elsősorban ittasság miatt -, míg hatósági engedély elvétele 683 esetben történt.

Az év végi ünnepek időszaka alatt a tapasztalatok alapján többen vesznek részt a közúti forgalomban, az emberek közlekedését sokszor a rohanás jellemzi, emellett az út,- és látási viszonyok megromlanak. Ennek eredménye sajnos, hogy akadnak olyanok, akik végül tragikus baleset áldozataként nem érnek el szeretteikhez. Kérjük, óvatosan, kellő körültekintéssel, és mindig az aktuális időjárási és útviszonyokhoz alkalmazkodva közlekedjenek.

Biztonsági csomag:

  • A közlekedési balesetek megelőzése és a közlekedési szabályok betartása érdekében a bevásárló központok és vásárok környékén folyamatos ellenőrzésre lehet számítani 
  • A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Fogyatékkal Élő Emberek Társadalmi Szervezetének Regionális Szövetsége között meglévő együttműködési megállapodásra figyelemmel a hatóság fokozottan ellenőrzi a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott várakozóhelyeket, parkolóhelyeket, illetve azon gépjárműveket vezetőit, akik ezen helyeket jogtalanul elfoglalják. 
  • Az ittas vezetők kiszűrésére érdekében összehangolt közlekedési rendészeti akciók végrehajtása kerül sor Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain. 
  • Az illetékes hatóságok bevonásával a fenyőfa lopások megelőzése, visszaszorítása érdekében a fenyők szállítása során "az áru származására vonatkozóan"  a közutakon, illetve a közterület-felügyeletekkel együttműködve az árusoknál is folyamatosan ellenőrzésekre kerül sor. 
  • A petárdák illegális forgalmazásának, árusításának és használatának megakadályozása érdekében a társszervekkel folyamatos ellenőrzésekre számítsanak az érintettek. Határozott, következetes rendőri intézkedésekre kerül sor a pirotechnikai termékeket, valamint a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket forgalmazókkal és birtoklókkal szemben. 
  • Kiemelt figyelemmel kísérik a rendőrök az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményeket, nagyobb odafigyelést szentelnek az időjárási viszonyok kedvezőtlenebb alakulása miatt a hajlék nélkül élők, menedéket keresők szakszerű és humánus segítésére. 
  • A feladatok eredményes végrehajtása érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőri szervei együttműködnek a polgárőr szervezetek önkénteseivel, a NAV, a természetvédelmi hivatal, a fogyasztóvédelmi, a munkabiztonsági felügyelőség, a megyei munkaügyi központ, a közlekedési felügyelet munkatársaival, s nem utolsó sorban a polgármesteri hivatalok szakigazgatási egységeinek dolgozóival. 
  • Hogyan védekezhetünk a zsebtolvajok ellen: 

  • tudatosan készüljenek arra, hogy a nagy tömeg, a zsúfoltság jelentősen aktivizálja a zseblopásra szakosodott elkövetőket, ezért fokozottan figyeljenek értékeikre. Táskájukat, csomagjukat zárt állapotban, testükhöz szorítva védjék. 
  • értékeiket, irataikat mindig * más által * nehezen hozzáférhető helyen, pl. belső zsebben, táska mélyén tartsák. * a bankkártya mellett véletlenül se legyen ott a PIN kód, hiszen ennek ismeretében a zsebtolvaj hozzájuthat a bankszámlán tárolt pénzükhöz is. 
  •  figyeljenek környezetükre, különösen azon gyanús személyekre akik, hosszabb ideje nem mozdulnak Önök mellől. 
  • bevásárláskor pénztárcájukat, más értékeiket soha ne tegyék a kosarukba.  
  • ha tetten érnek valakit azonnal értesítsék a legközelebbi rendőrt, vagy tegyenek bejelentést a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikére. A szolgálatot ellátó állomány intézkedései során fokozott türelemmel, együttműködést és segítőkészséget tanúsítva kezdeményezi intézkedéseit remélve, hogy az érintettek hozzáállása is hasonlóképpen történik. Kellemes és biztonságos ünnepeket kíván a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság! 
  •  -B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában