Helyi közélet

2011.12.14. 17:48

A megye egészsége a tét

Borsod-Abaúj-Zemplén - Borsod-Abaúj-Zemplén Megye lakosságának egészségügyi állapotáról szóló beszámolóról is tárgyal csütörtökön a megyei közgyűlés.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Borsod-Abaúj-Zemplén Megye lakosságának egészségügyi állapotáról szóló beszámolóról is tárgyal csütörtökön a megyei közgyűlés.

Csütörtökön tartja decemberi ülését a megyei közgyűlés. A napirendi pontok között szerepel – mások mellett – a dr. Asztalos Ágnes megyei tiszti főorvos által, a megye lakosságának egészségügyi állapotát taglaló beszámoló.

A jelentés – többek között – abból indul ki, hogy a megye társadalmi, gazdasági és szociális problémáinak súlyát jól jelzi a hátrányos helyzetű kistérségek népességének megyén belüli aránya, mely 50 százalék feletti értéket képvisel. A megye fejlettségbeli különbségei a demográfiai helyzetben mutatkoznak meg leginkább. Az ezzel kapcsolatos megállapítások figyelemreméltók.

A megyére jellemzőek az öregedett aprófalvak, amelyekben magas a 60 év felettiek aránya, magas a halálozási ráta, erős természetes fogyás jellemzi. Ilyen például Mezőkövesd környéke. Ezzel szemben a leginkább Tiszaújvárost és környékét magába foglaló legfejlettebb területekre a kedvező életkörülmények, a kevesebb halálozás, emiatt viszonylag kicsi fogyás a jellemző. Vannak úgynevezett magas születéssel bíró területek. Ezeken a területeken – Edelény, Encs, Szikszó, Ózd vonzásterülete – a legenyhébb a fogyás, magas a fiatalok aránya.

Születések

Az alapvető népmozgalmi mutatók közül az élveszületések arányszámai a megyében rendre meghaladták a hazai átlagot, ellenben a halálozási arányszámok mutatói kedvezőtlenebbül alakultak az országos átlagnál. Míg a kilencvenes években 8-10,5 ezer között alakult a születések száma, addig az ezredfordulót követően rendre 8 ezer alatt maradt. Az élveszületési ráta 2010-ben 9,7 ezrelék, mely meghaladta az országos átlagot és megyék között Borsod-Abaúj-Zemplénben a legmagasabb.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában