Helyi közélet

2011.11.08. 09:18

Tízmillió kértek, 500 ezret kaptak

Szalaszend, Szászfa, Sajómercse - „Rettentő kevés, ha egy nullával több lenne, akkor fellélegezhetnénk...”

Szalaszend, Szászfa, Sajómercse - „Rettentő kevés, ha egy nullával több lenne, akkor fellélegezhetnénk...”Ezt Verpecz István Szalaszend polgármestere mondta lapunknak, amikor arról kérdeztük, elegendő-e az a 1,5 millió forintos önhiki támogatás, amit most, november elején elnyertek. Korábbi cikkünkben azon megyénkbeli települések, városok vezetőit kérdeztük, akik több tízmillió forintot kaptak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási keretéből. Ilyen volt például Ózd 150 millióval, vagy Sárospatak 90 millióval. Most azokat kerestük meg, akik a legkevesebbet kapták: Szalaszend, Sajómercse 1,5 milliót nyert, Szászfa pedig zárja a sort 500 ezerrel.

„Kétszáz fős iskolát, 50 férőhelyes óvodát tartunk fent. Csak az iskola 20 millió forint mínuszt termel évente” – kezdte Verpecz István. A most elnyert támogatás csupán arra elegendő, hogy a dolgozók elmaradt bérét, illetve annak 20 százalékát kifizethessük – mondta. Valamint – folytatta – közüzemi számlákat is kell belőle rendezni, hogy megszűnjön a kikapcsolás-veszély.

Tovább pályáznak

A 1,5 millió forint Sajómercsén sem túl nagy segítség – tudtuk meg Kovács Zoltán polgármestertől. Mint mondta: a lakossági szemétszállítást is az önkormányzat fizeti, most probálják meg kiterhelni az ott élőkre, de egyszerre ezt nem lehet. Az önhikit éppen ezért az ilyen közüzemi számlák rendezésére kell fordítaniuk. Illetve munkahelyteremtésre, mert a környéken az egyetlen munkáltató az önkormányzat – fogalmazott. Azt is elmondta: a sikeres pályázat után a harmadik ütemre is beadják igényüket, azaz újra pályáznak az önhikire.

Szászfa közel 10 millió forintos igényt nyújtott be az önhikire, ehhez képest 500 ezer forintot kapott – tudtuk meg dr. Szatmári Fruzsina jegyzőtől. „Ez semmire nem lesz elég, bár a minisztérium megígérte, megkapjuk a többi pénzt is” – mondta. Ő is azt mondta, hogy az elmaradt bérekre, közüzemi díjak kifizetésére költik a pénzt.

Vegetál a szászfai önkormányzat – fogalmazott. Szinte napi rendszerességgel kapjuk a felszólítást, hogy nemfizetés miatt kikapcsolják a telefont – sorolta. Pedig luxusra nem költenek, évek óta nem fizetnek a testületi tagoknak tiszteletdíjat, nincs költségtérítés – magyarázta. Kifizetik a béreket, a segélyt, ezek után 300-400 ezer forintja marad csupán az önkormányzatnak – mondta.

ÉM-NSZR


Borsod-Abaúj-Zemplén megye - A jövőben nem lehet önálló polgármesteri hivataluk a kétezer főnél kisebb településeknek.

Miskolc - A legtöbb önkormányzat a kifizetetlen számlákra költi majd az önhiki összegét.  Azaz az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási keretét. De jut belőle óvodafelújításra és persze a kötelező feladatok ellátására is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában