Helyi közélet

2011.11.09. 07:59

A Földest is érintheti a fideszes javaslat?

Miskolc - Kormánypárti képviselők szerint ne viselhesse közterület kommunista diktatúrához kötődő személy nevét.

Miskolc - Kormánypárti képviselők szerint ne viselhesse közterület kommunista diktatúrához kötődő személy nevét.Ebben a témában nyújtottak be az önkormányzati törvényhez kapcsolódóan módosító indítványt fideszes és kereszténydemokrata országgyűlési képviselők. Összesen heten, megyénkből ketten: Csöbör Katalin és dr. Zsiga Marcell. Javaslatuk az volt: ne viselhesse közterület vagy közintézmény olyan személy nevét, aki a XX. század önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, továbbá olyan kifejezést, illetve olyan szervezet nevét sem, amely a XX. század önkényuralmi politikai rendszereire közvetlenül utal vagy annak emlékét idézi. A javaslat értelmében a helyi önkormányzatok kapnának felhatalmazást, hogy rendeletben állapítsák meg a közterületek elnevezését, valamint az erre irányuló kezdeményezés szabályait. A módosítás, ha a parlament is jóváhagyja, 2012. július 1-jén léphet hatályba. A javaslat részletes indoklása hosszú listában ismerteti azokat a magyarországi közterületeket, amelyek a kommunista diktatúrához köthető személyek, fogalmak nevét viselik, például Vöröshadsereg, Engels Frigyes, Április 4.

A listát végignézve nem találtuk a Földes Ferenc Gimnázium nevét, pedig korábban, mikor az intézmény névváltoztatása szóba került, fideszes politikusok (is) arra hivatkoztak, hogy Földes Ferenc kommunista újságíró volt. Ezért arról kérdeztük dr. Zsiga Marcellt, hogy a módosítás elfogadása után a Földes névváltoztatása újra napirendre kerülhet-e. Az országgyűlési képviselő válasza az volt: nem gondoltak erre. Hozzátette: elsősorban olyan nevekre, fogalmakra gondoltak, amelyek kifejezetten utalnak az elnyomó diktatúrára. Példaként a Vöröshadsereget említette.

ÉM-NSZR


Kapcsolódó cikkek:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában