Helyi közélet

2011.09.24. 17:20

Tokaji Borászok Asztaltársasága - Tizenegy pincészet összefogása Tokajért

Budapest, 2011. szeptember 24., szombat (MTI) - Közös borkörúttal mutatkozik be október 1-jén a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága - mondta el az MTI-nek a szervezet elnöke, Balassa István, aki az idei szürettel kapcsolatos várakozásaikról is beszélt.

Budapest, 2011. szeptember 24., szombat (MTI) - Közös borkörúttal mutatkozik be október 1-jén a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága - mondta el az MTI-nek a szervezet elnöke, Balassa István, aki az idei szürettel kapcsolatos várakozásaikról is beszélt."Az asztaltársaság ötlete az év elején született, mikor Szilágyi László barátommal, a Gizella pince vezetőjével úgy gondoltuk, hogy össze kellene fogni hozzánk hasonló célokkal rendelkező borászokkal" - idézte fel Balassa István.

Mint hozzátette, olyan, Tokajban tevékenykedő, magas minőséget képviselő pincészeteket hívtak meg a szervezetbe, amelyek tenni kívánnak a városért és a tokaji bor hírnevének öregbítéséért.

Az asztaltársaságot jelenleg a Balassa Bor, a Benkő borház, a Dobogó pincészet, az Erzsébet pince, a Gizella pince, a Hímesudvar pincészet, a Majoros birtok, a Paulay borház, a Pinceköz borászat, a Sauska Tokaj és a Zöld birtok alkotják. Mint azonban az elnök megjegyezte: "ez egy nyílt szövetség; ha kinövi magát egy-két fiatal tokaji borász, aki megfelel az asztaltársaság kritériumainak, azokat szeretettel várjuk".

Terveik szerint a Tokaji Borászok Asztaltársasága negyedévenként jelentkezik egy-egy nagyobb volumenű rendezvénnyel, első alkalommal október 1-jén, a tokaji borfesztivál keretében megrendezett borkörúttal. Ennek öt állomása során bemutatkozik mind a tizenegy pincészet, ezek borai mellett számos gasztronómiai és kulturális program is várja a látogatókat.

Balassa István elmondása szerint a következő közös megjelenés 2012 januárjában vagy februárjában várható egy közös évjárat-bemutató formájában, ha "olyan állapotban" lesznek, akár már a 2011-es borokból.

A borász szót ejtett az idei szüretről is, amelyet egyes helyi termelők már meg is kezdtek. "Ha kimegyünk a dűlőkbe, gyönyörű kép mutatkozik, de ez sajnos még nem mutatja azt, ami a vben van. Érdekes lesz az évjárat, mert nagyon kellene csapadék, ennek híján nem fog tudni kiteljesedni az a minőség, ami benne rejlik az évben. Eső nélkül is jó évünk lesz, de lehetne még benne több" - fogalmazott.

Mint hozzáfűzte, a száraz borok alapanyagai nagyon szépek, egyelőre nagyon kevés nyoma mutatkozik viszont az aszúsodásnak. "Míg más évjáratokat, például a 2010-est novemberben szüreteltük, idén korábban fogjuk. Most úgy tűnik, hogy már októberben le fog zajlani a szüret" - mondta el Balassa István.

- MTI -


Mád – A nagy borászatok összefogása és új helyszínek jellemzik az idei mádi szüreti napokat.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában