Mostantól megújulva Mádon

By Szalóczi Katalin
Akt.:
Mostantól megújulva Mádon
Mostantól megújulva Mádon
Mád – A nagy borászatok összefogása és új helyszínek jellemzik az idei mádi szüreti napokat.

Elsősorban a gyerekeket szólította meg a kétnapos mádi szüreti napok ünnepélyes megnyitóján a polgármesteri hivatal udbarán Tatárka József polgármester. Mint mondta, az idei rendezvény új fejezetet nyit a község szüreti rendezvényeinek sorában, erre alapozva reméli, hogy a gyerekek évek múltán is emlékezni fognak rá. Ezzel el is kezdődött a változatos program, amely péntek délutántól mondhatni szombat éjjelig kíséri a „Furmint Ünnepét”.

A kapanyelet is

A szüretköszöntőnek és a megnyitó műsornak az Első Mádi Borház adott helyet, ahol Demeter Ervin, a megye Kormányhivatalának kormánymegbízottja, úgy is mint mádi lakos és mint mádi borász, méltatta a Mádhoz és Mezőzomborhoz tartozó borvidék jelentőségét, amely a tokajhegyaljainak több mint ötödét képezi.
Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke beszédében arra figyelmeztette a mádiakat: vigyázzanak az örökségükre, de ne csak a szőlőt és a borkészítés tudományát, hanem a kapanyelet is adják át az utódoknak.

Mádival koccintottak

Ezt követően a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet Mádi nevet viselő, több dűlőből származó szőlőből készült Furmintjával koccintottak a meghívottak. Ám hamar kiderült: a talpas poharak, amelyekben az illatos nedüt is felszolgálták, egyébre is valók: a Glasso együttes a vízzel töltött poharakkal zenét varázsolt az egybegyűlteknek.
Szombaton a rendezvény főzőversennyel folytatódik, már reggel 7 órától, amit egymás után követnek a kicsiknek és nagyoknak szóló műsorszámok. Többek között fellép a Muzsikás együttes és Petrás Mária. délután 2-től kezdődik. A pincészetek java délutántól fogadja a látogatókat, a szüreti felvonulás 14 órakor kezdődik.

– ÉM-SzK –