Helyi közélet

2011.09.28. 07:37

Mit tehet a város és mit vár az egyesület?

Miskolc - Igaz, egyoldalon állnak, de a várost kötik a jogszabályok, az egyesület szerint viszont semmi nem történik.

Miskolc - Igaz, egyoldalon állnak, de a várost kötik a jogszabályok, az egyesület szerint viszont semmi nem történik.Hosszú évek kitartó levelezésének köszönhetően tegnap egy asztalhoz ült Szemes István, a Települések Magmaradásáért Egyesület elnöke és Pfliegler Péter alpolgármester, valamint a környezetvédelmi-, szociális-, gyámügyi-, hatósági-, közterület-felügyeleti osztályok, főosztályok vezetői. Szemes István Észak-Agora levelezőfórumunknak is tagja, és a Bábonyibércen, Lyukóvölgyben történő környezetszennyezésekre évek óta próbálja felhívni a hatóságok figyelmét. Több kevesebb sikerrel, bár legutóbb a környezetvédelmi hatóság felszólította a miskolci önkormányzatot arra, hogy a Szemes István által bejelentett szemetes területekről szállíttassa el a hulladékot.

Most éppen az ellen emelt szót, hogy a Bábonyibércen, illetve a Lyukóvölgyben nem megfelelő a szennyvíz elvezetés. A tegnapi kerekasztal beszélgetés is ezzel indult. Az önkormányzat részéről elhangzott, hogy ők a jogszabályok alapján csupán bírságolni tudnak, ha ezzel nem érnek célt, akkor ezenfelül kimerült az intézkedési jogkörük. Szemes István azonban úgy vélte, ha ez így van, akkor jogszabályváltoztatásra, új rendeletek meghozatalára van szükség. Az alpolgármester erre reagálva elmondta: ehhez várja az egyesület és más civilszervezetek javaslatát is. Azt is hangsúlyozta: nem igaz, hogy nem történik semmi a városban, nem igaz, hogy a Bábonyibérc, Lyukóvölgy problémáit nem igyekszik megoldani a város, de ez nem megy egyik napról a másikra. Pozitív példaként említette, hogy a város közreműködésével a számozott utcákban élők saját maguk újíthatják fel otthonaikat.

A gyámügy segíthet?

Szemes István azonban továbbra is azt kifogásolta, hogy évek óta nincsenek valós megoldások. Az egyesület más tagja is arról beszélt, hogy ha a város akarna, találhatna megoldást, hiszen az érintett osztályok összefogásával könnyebben megoldható lenne a mostani lehetetlen helyzet. Mit értett ez alatt? Mint sorolta: a Bábonyibércen az áramvezeték szigeteletlenül lóg a gyerekek feje fölött, az ürülék folyik ki az utcára, szerinte egy ilyen környezetben a gyermekek anyagi- és szellemi szempontból is veszélyeztetve vannak. Tehát – érvelt – a gyámügy, gyermekvédelem közbe avatkozhatna. Az érintett hivatali osztály azonban arra hivatkozott, hogy a Szemes István egyesülete által jelzett problémák, például a gyakori tetvesség nem jutnak el hozzájuk. Itt az egyesület részéről felmerült, akkor a jelzőszolgálatokkal is gondok lehetnek.

Az alpolgármester azzal zárta a beszélgetést, hogy szeretné, ha félévente összeülnének megvitatni a gondokat, közösen megoldást találni ezekre.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában