Helyi közélet

2011.09.17. 19:01

A tűz és vas ünnepe: Fazola Fesztivál

Miskolc - Újmassa - Szombaton ismét életre kelt a Fazola-kohó környéke Miskolc-Újmassán, ötödik alkalommal rendezték meg a vas ünnepét, a Fazola Fesztivált. A korábban népszerű programok mellett több új elem is színesítette a kínálatot.

Miskolc - Újmassa - Szombaton ismét életre kelt a Fazola-kohó környéke Miskolc-Újmassán, ötödik alkalommal rendezték meg a vas ünnepét, a Fazola Fesztivált. A korábban népszerű programok mellett több új elem is színesítette a kínálatot.A korábbi években négy alkalommal Fazola Napok néven ismertté vált rendezvény gyökerei 1979-re nyúlnak vissza, ekkor rendezett először a Lenin Kohászati Művek munkásnapokat Miskolc-Újmassán. Az éveken keresztül nagy sikerrel futó rendezvény a gyár válságával együtt lassan elhalt, az elmúlt közel két évtized fejleményei pedig a diósgyőri kohászatot és a kohászokat is kiszorították a köztudatból.

2007-ben a Kohászati Múzeum akkori igazgatója, Porkoláb László vetette fel az ötletet szakmai körökben, hogy újjá kellene éleszteni az egykor sikeres rendezvényt. Az első Fazola Nap 2007-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felmutatja az egykori kohász szakma hagyományait, értékeit és élni akarását. A következő években a rendezvény mind időtartamában, mind programkínálatában kibővült, a szakmabeliek találkozója mellett közönségprogrammá is vált. Hagyományosan az első nap a szakmáé konferenciával és a selmeci hagyományokat őrző szakestéllyel, illetve belvárosi programajánlóval, a következő napok pedig a közönségnek szólnak.

A Rotary Club Miskolc az Országos Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Múzeuma (Miskolc-Felsőhámor) együttműködve idén 11. alkalommal rendezte meg a Rotary - Fazola Henrik Díszmű-kovács Versenyt Miskolc-Újmassán a Fazola Őskohó szomszédságában. Fazola Henrik és fia Frigyes a diósgyőri vas-és acélgyártás megalapítói emlékének megőrzése céljából kezdte el 2001-ben a Rotary Club Miskolc a díszműkovács versenyek szervezését. Az idei fesztivál megrendezése nagyon komoly anyagi akadályokba ütközött – tudtuk meg Kovács Attilától, a Rotary Club Miskolc elnökétől. A nagylelkű támogatóknak hála a közönség ebből semmit nem vett észre, a korábban népszerű programok mellett több új elem is színesítette a kínálatot.

A teljesség igénye nélkül többek között „látványcsapolás”, a formailag és tartalmilag egyaránt megújult XI. Rotary-Fazola Henrik Díszmű-kovács Verseny, élménykovácsolás, alkotó foglalkozások, a Miskolci Egyetem „Laborvarázs” programja, a Fizibusz az elektromosság csodáival, hámorkovácsolási, hengerlési, fémöntési és anyagvizsgálati bemutatók, erdei iskolai foglalkozások, és még sok más program várta a látogatókat a Fazola-kohó tövében.   

A korábbiaknál is látványosabb, pörgősebb kovácsversenyt ezúttal Kéki Zsolt hajdúnánási kovácsmester nyerte - mondta el az elnök. A rendezvény a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, az Európai Unió társfinanszírozásában valósult meg.

  - ÉM-PGY -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában