Helyi közélet

2011.08.03. 10:23

Új gépjárműfecskendő Ózdon

Ózd - Százmillió forintos fejlesztés valósult meg az észak-borsodi parancsnokságon.

Ózd - Százmillió forintos fejlesztés valósult meg az észak-borsodi parancsnokságon.Tizenhárom tonna a jármű összsúlya, amit háromszáz lóerős Renault motor hajt. Kétezer liter víz és kétszáz liter habképző anyag szállítására alkalmas. Gyorsbeavatkozóval és magasnyomású egységgel szerelték föl a gépjárműfecskendőt, amely mostantól az ózdi tűzoltók munkáját segíti.

Egy pályázat útján került a 100 millió forint értékű autó az észak-borsodiakhoz. Az országban összesen hat parancsnokság – Ózd, Siófok, Kisvárda, Ajka, Paks és a Fővárosi Tűzoltóság - vehetett át hasonlót. A mostani fejlesztéssel Ózdon nem bővül a járműpark, hiszen a pályázati kiírás értelmében egy idősebb autót le kell adni, amely a későbbiekben valamelyik önkéntes tűzoltóságra kerül. Azt még nem tudják melyikre, de az ózdiak szeretnék, ha a megyében maradna. Az új fecskendő jelenleg a laktanyában „pihen”, de az ismerkedés után, néhány héten belül már vonulni fog.

-  A kollégák most ismerkednek vele, mióta hazahoztuk folyamatosan rajta csüngnek a fiúk – újságolta örömmel Szent-Királyi László, városi tűzoltóparancsnok. Az alapjármű nem teljesen ismeretlen számunkra, de nyilván nem árt a modell sajátosságait megtanulni. Részben új a technika, de reményeim szerint néhány hét múlva már vonulhat a többi egységgel. A szivattyú kezelői vizsgát kell még letenni a vezetőknek, itt ugyanis érintőképernyős, számítógép által vezérelt elemeket is használunk majd a jövőben.

Szent-Királyi László az új gépjárműfecskendő kapcsán külön kiemelte a helyi önkormányzat szerepét. Mint mondta: húsz százalék önerőt, vagyis pontosan húszmillió forintot biztosított a város erre a célra. Ezen kívül Lipták Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője is sokat tett azért, hogy ez a fejlesztés Ózdon valósulhasson meg. A parancsnok szerint az új fecskendővel még hatékonyabban dolgozhatnak majd az ózdi tűzoltók a város és környező települések biztonsága érdekében. 

- BOON - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában