Helyi közélet

2011.08.02. 16:29

Tenni akartak saját biztonságukért

Edelény - Az idős emberek biztonságérzetét növelik a biztonsági ajtóékek és a szomszédhívók.

Edelény - Az idős emberek biztonságérzetét növelik a biztonsági ajtóékek és a szomszédhívók.Kipróbálták és úgy döntöttek, használni fogják a szomszédhívót és a biztonsági ajtóéket azok az idős emberek, akiket egyik ismerősük, az edelényi Bacsó Istvánné „szervezett be”. „Huszonhét éve, amióta megszültem a lányomat, halláskárosult vagyok”, kezdte mesélni a hölgy, hogyan is került ő kapcsolatba a bűnmegelőzéssel. „Az orvosszakértői intézetben vártam a soromra, amikor felfigyeltem egy plakátra. Ott ajánlották ezeket az ajtóékeket és szomszédhívókat, és mivel a környékünkön már több idős embert is ért támadás az otthonában, felkeltette az érdeklődésemet”, tette hozzá.

Másoknak is ajánlotta a szomszédhívót

Bacsó Istvánné azonban először még nem vásárolt, hanem felhívta a rendőröket, hogy nem szélhámosság-e, amit olvasott. Ott megnyugtatták, hogy valóban létező készülékekről van szó, amelyek használatát a rendőrség is támogatja. Mint Simkó Imre alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezető-helyettese elmondta, adtak egy-egy készüléket kipróbálásra Bacsó Istvánnénak, aki aztán az összes ismerősének megmutatta. Ők is letesztelték, Bacsó Istvánné pedig összeírta az igényeket.

A megrendelt berendezések megérkeztek, azokat Simkó Imre és az dr. Antal István alezredes, az Edelényi Rendőrkapitányság vezetője adta át kedden délelőtt az „utcabizalminak”, Bacsó Istvánnénak, aki fiatalkora óra kapcsolatban állt a rendőrökkel; mint mesélte, a Sajószentpéter mellett, a kettes aknánál dolgozott, és amikor fizetésnap volt, a rendőrök segítségét kérték, nehogy támadás érje őket a több százezer forintnyi fizetés szállítása közben.

Mint a hölgy elmondta, az ajtóéket azért is fontosnak tartja, mert volt olyan szomszédja, akit fényes nappal loptak meg, de olyan ismerőse is, akit éjjel támadtak meg, és miután kirabolták, a székhez kötözték. Ha lett volna ajtóékük, biztosan másképpen alakult volna mindkét történet, a berendezés ugyanis pusztán két dolgot tud, de azt nagyon: az ajtó alá szorulva meggátolni annak kinyitását, és istentelenül visítani – ami, ha nem riasztja el a behatolót, a házban alvókat és a szomszédokat mindenképpen felveri, akiknek lehetőségük van rendőrt hívni.

Elemzés után ajánlják

Felvetettük, hogy ha nem az ajtón jutnak be a lakásba a gazemberek, akkor az ablakon próbálkoznak majd, mire Sikó Imre azzal reagált, hogy elemezték a hasonló bűncselekményeket, és azt találták, hogy a támadók nyolcvan százaléka használta az ajtót. Az ajtóék nagy előnye, hogy biztonságérzetet nyújt, tette hozzá a bűnmegelőzési szakember, de aki elégedetlen az alacsony árú berendezés nyújtotta szolgáltatással, ma már havi nem egészen kétezer forintért beszereltethet egy biztonsági szolgálat diszpécserénél jelző riasztórendszert. A huszonnégy órás távfelügyeleti rendszerhez szükséges berendezéseket a cég már ingyenesen telepíti az igénylők otthonaiba, mondta Simkó László.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában