Helyi közélet

2011.07.20. 09:51

Zöld Nyíl: "Nem különböztethetőek meg az ajánlattevők"

Miskolc - Nem vehetik figyelembe a közbeszerzési eljárás során, ha a pályázó helyi beszállítókkal dolgozna.

Miskolc - Nem vehetik figyelembe a közbeszerzési eljárás során, ha a pályázó helyi beszállítókkal dolgozna.

Beszámoltunk róla, hogy együttműködési megállapodást kötött nemrégiben az AnsaldoBreda S.p.A cég és a DIGÉP Hungary Kft., mégpedig arra az esetre, hogy ha az olasz cég nyerné a villamostendert, akkor itt, az ipari parkban gyártatnának velük bizonyos alkatrészeket a leendő miskolci villamosokhoz. (A komplett forgóvázakról van szó, később a szervízelést is ők biztosítanák, mintegy ötven helybélinek munkát biztosítva.) Az AnsaldoBreda is ott van ugyanis azon hat pályázó között, akik benyújtották dokumentumaikat a villamosbeszerzésre kiírt közbeszerzési eljárásra, a Zöld Nyíl projektigazgatósága augusztusban hirdet eredményt, azaz akkor derül ki, hogy melyiküktől vásárol a város 31 alacsonypadlós villamost.

Sem pozitív, sem negatív

A projektigazgatóságon érdeklődtünk, élvezhet-e egy cég előnyt az elbírálásnál, ha vállalja, helyben gyárt bizonyos alkatrészeket. „Sem pozitív, sem negatív megkülönböztetésben nem részesülhet senki, semmilyen alapon”, szögezték le. A hazai közbeszerzési törvény, az Európai Uniós irányelvekkel összhangban ugyanis alapelvi szinten deklarálja az úgynevezett „nemzeti elbánás” elvét. A válaszadó kérte, szó szerint közöljük válaszát: „A (uniós)tagállamokban az állam, a területi és a települési önkormányzatok, valamint a közjogi intézmények nevében kötött szerződések odaítélése során tiszteletben kell tartani a szerződés alapelveit, és különösen az áruk szabad mozgásának, a letelepedés szabadságának, valamint a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elvét, továbbá az ezekből levezethető olyan elveket, mint az egyenlő bánásmód, a megkülönböztetés-mentesség, a kölcsönös elismerés, az arányosság és az átláthatóság elve.” Ebből következik, derül ki a válaszból, hogy semmi esetre nem adhatnak „plusz pontokat.”

Mi kellene?

Milyen infrastruktúra szükségeltetne ahhoz, hogy helyben lehessen gyártani bizonyos alkatrészeket? „Közbeszerzési jog alapján értelmezve a kérdést bárki lehet ajánlattevő, alvállalkozó az eljárásban, aki a jelen közbeszerzési eljárásban meghatározott alkalmassági minimumkövetelményeknek megfelel – fogalmazott a válaszadó – és nem állnak fenn vele szemben az eljárásban meghatározott – és a közbeszerzési törvény alapján kötelezően alkalmazandó – kizáró okok.” Az alkalmassági minimumkövetelmények kapcsán kifejtette, az ajánlatkérő egy-egy gazdasági és pénzügyi, valamint műszaki, illetve szakmai alkalmassági minimumkövetelményt fogalmazott meg. (Ezek az ajánlatkérésben elolvashatók.)

Nem nyilatkoznak

Az egyik pályázó és a miskolci cég között köttetett támogatási szerződéssel kapcsolatban a villamosprojekt igazgatóság a közbeszerzési eljárás eredményhirdetéséig nem kívánt reagálni.Akárcsak a miskolci városvezetés. Egyrészt kértük, kommentálják a megkötött szerződést, másrészt pedig kérdeztük, tudnak-e helyi gyárról, amely alkalmas lenne arra, hogy helyben gyártson villamosalkatrészeket. Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője jelezte, nem kívánnak a témában nyilatkozni.

ÉM-HM

Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - Csütörtökön együttműködési megállapodást kötött az AnsaldoBreda S.p.A. és a DIGÉP Hungary Kft.- mint a DIGÉP Ipari Parkban meghatározó termelési és technológiai profillal rendelkező társaságok képviselője - a MVK Zrt. által 31 darab alacsonypadlós villamos tenderre. 

Miskolc (MTI) - Hat villamost is gyártó társaság nyújtott be ajánlatott a miskolci villamostenderre a péntek déli határidőig, döntés várhatóan augusztusban lesz, a mostani a tender negyedik kiírása volt - közölte Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. 

Miskolc - Péntek 12 óra 00 perckor lejárt „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” Európai Uniós támogatással megvalósuló nagyprojekt negyedik járműbeszerzési tenderének ajánlattételi határideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában