Helyi közélet

2011.07.21. 14:01

Itt az ebéd, ott a szállás olcsóbb

Budapest, Miskolc -A Balaton vagy Horvátország? Mindkét turisztikai célpont csábítóan hangzik. De hol jövünk ki jobban a pénzünkből, és hol szerezhetünk több élményt? Az Adrián vagy a magyar tenger partján? Mielőtt útnak indulunk, érdemes tájékozódni: hol, mi, mennyibe kerül.

Budapest, Miskolc -A Balaton vagy Horvátország? Mindkét turisztikai célpont csábítóan hangzik. De hol jövünk ki jobban a pénzünkből, és hol szerezhetünk több élményt? Az Adrián vagy a magyar tenger partján? Mielőtt útnak indulunk, érdemes tájékozódni: hol, mi, mennyibe kerül.

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők elnöke tapasztalatai szerint a horvátországi nyaralás többe kerül. Az útiköltség mindenképp, hiszen a tengerpart messzebb van, mint a Balaton, és autópályadíjat ugyanúgy kell fizetni, mint itthon. A szállás díja nagyon változó, mindkét helyen találunk olcsó, de nagyon drága szálláshelyeket is. Ha az evésről van szó, akkor azonban a Balatonnál járunk jobban. Molnár Gabriella azt mondta lapunknak, az éttermi és a strandon vásárolt ételek, italok is többe kerülnek Horvátországban, mint a magyar tengerparton.

A tengerpart szebb

Ha viszont a táj szépsége és az elérhető élmények alapján akarunk választani, akkor rögtön Horvátország oldalára billen a mérleg nyelve. Az elnök úgy fogalmazott: bár a Balaton is gyönyörű, de nem tud vetekedni Horvátország tengerpartjának rejtett kis öbleivel, romantikus, sziklás ormaival, egy-egy közeli városka látnivalóival, a felejthetetlen hajókirándulásokkal. Ehhez jön még hozzá, hogy a szolgáltatók is udvariasabbak, mint hazánkban, bár Molnár Gabriella megjegyezte: a válság jót tett a hazai vendéglátásnak abból a szempontból, hogy ma már megbecsülik a magyar vendéget is. Érdemes összevetni a közbiztonság helyzetét is a két országban. Mint megtudtuk, egyik helyen sincs túl nagy baj. Horvátországra nem jellemző, hogy esetleg kirabolnák a turistákat. A Balatonnál néhány éve autólopásoktól kellett tartani, de mára ezen a téren is sokat javult a helyzet.

Megtudtuk, a válság ellenére a magyar turisták ragaszkodnak a külföldi utazásokhoz, legfeljebb olcsóbb és rövidebb nyaralásokat választanak.

- ÉM-HE -


Költségek

A Balatonnál

Utazási költség: 5-7 ezer Ft (közlekedés típusától függően)

Szállás apartmanban (4 fő/7 éj): 160-210 ezer Ft

Szállás 4 csillagos szállodában (kétágyas szoba/7 éj): körülbelül 280 ezer Ft

Étkezés szolid vendéglőben: menü körülbelül 2 ezer Ft/fő

Étkezés elit étteremben: menü körülbelül 3 ezer Ft/fő

Sör ára: körülbelül 250-350 Ft

Üdítő ital ára: 350-400 Ft/fél liter

Fagylalt ára: 150-200 Ft/gombóc

Hajókirándulás: 1 órás sétahajózás körülbelül 1500 Ft/fő  

Horvátországban

Utazási költség (vonattal-busszal): 20-22 ezer Ft/fő (autóval: benzinköltség + autópályadíj)

Szállás apartmanban (4 fős/7 éj): 49-160 ezer Ft

Szállás 4 csillagos szállodában (kétágyas szoba/7 éj): 80-230 ezer Ft

Étkezés szolid vendéglőben: főétel: 80-100 kuna/tál (1 kuna = körülbelül 40 Ft), Ital: 10-15 kuna/pohár

Étkezés elit étteremben: 120-150 kuna

Sör ára: körülbelül 15 kuna

Üdítő ital ára: körülbelül 15 kuna

Fagylalt ára: körülbelül 5 kuna/gombóc

Hajókirándulás (20-25 km): 30 kunától

(Forrás: OTP Travel Kft.)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában