Helyi közélet

2011.06.30. 07:57

Félpályás útlezárásokkal tiltakoztak

Miskolc - Az aktív rendőröket országos akcióval tartották távol a demonstrációtól.

Miskolc - Az aktív rendőröket országos akcióval tartották távol a demonstrációtól.A LIGA Szakszervezetek és a Független Rendőr Szakszervezet koordinálása mellett szerda reggel hét és csütörtök reggel hét óra között megyénkben is forgalomlassító félpályás útlezárásokat tartottak, az országos kezdeményezéshez csatlakozva. Miskolcon a 3-as számú főút József Attila úti és Pesti úti szakaszán gyűltek össze a tiltakozók szerdán reggel. A József Attila nyolc óra felé már látszottak a dugó előjelei, az autósor vége elérte az autópálya lehajtó felsőzsolcai végét, pedig a félpályás útlezárásban alig egy tucat autó vett részt. A tiltakozók között főleg nyugalmazott rendőrök, de akadtak büntetés végrehajtási dolgozók is, és vegyipari szakszervezeti.

Hárították a dugót

Az útszűkítés miatt kialakult tumultusban a belső sávban baleset is történt: egy kamion ütközött személyautóval, a forgalom teljesen megbénult. A kollégáik demonstrációját „felügyelő”, szolgálatban lévő rendőrök percek alatt szabadították fel a belső sávot.

Az autósok nyugodtan fogadták a félpályás útlezárást, voltak akik kikiabáltak, hogy később ők is. Varga László – aki maga is kilenc évig viselt rendőregyenruhát –, a TVK -tól érkezett aktivisták egyike elmondta, őket a rendőrségi nyugdíjkorhatár megváltoztatása nem érinti, szolidaritást vállalnak az egyenruhásokkal.

A cementgyárnál

A Futó utca környékén is félpályás útlezárással tiltakoztak. A Cora felőli bevezető sávok egyike volt lezárva a forgalom elől. A kocsisor itt dinamikusan haladt.

Balázs Sándor alezredes, az FRSZ megyei elnöke is itt „tartotta a frontot”. Elmondta: a demonstráción csak nyugalmazott rendőrök jelentek meg, az aktív állomány szabadnapos tagjait központilag berendelték 24 órás akcióra. (Az országos rendőrfőkapitány valóban elrendelt egy országos akciót – erősítette meg Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa.)

Az aktívakért is demonstráltak

Egy néhány évvel ezelőtt nyugdíjba vonult, egykor utcai szolgálatot ellátó rendőr arról mesélt lapunknak, hogy a kormány eljárásának módján vannak felháborodva az emberek. Felszerelésükkor kötöttek egy szerződést, aminek rájuk eső részét a most nyugállományban lévők teljesítették: az államnak is jót kell állnia a vállalásáért.

A demonstráción részt vevő nyugalmazott fegyőrök, nevelőtisztek is arról számoltak be, aktív korukban kikezdte őket a munkával járó stressz. „Azt szokták mondani, hogy 25 év ebben a szakmában olyan, mintha tíz évre leültették volna az embert”, utalt a rács mögött töltött évekre az egyik hölgy, aki maga is fegyőr volt, majd elmondta: aktív kollégáik érdekében is felemelik a szavukat.

ÉM-SZP



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában