Helyi közélet

2011.05.31. 21:07

Uborkapánik: azt hiszik, a magyar is spanyol

<p>Miskolc - A spanyol uborkafertőzés nálunk is pánikot kelt, de a zöldségkereskedők is félnek.</p>

Garantáltan magyar, nem mérgezett!! – hirdeti a felirat a Búza téri piacon. A nem szócska kétszer aláhúzva. A kereskedő, Waldhauser Dezsőné ugyanis megunta, hogy az elmúlt napokban minden második vevő azt kérdezte tőle: spanyol-e az uborka. Azt ugyanis – a vírus miatt – nem szívesen vásárolták volna meg. Igaz, így sem veszik – panaszkodott a kereskedő. Míg korábban egy mázsát is eladott belőle egy nap, mostanában 10 kilónál többet nem visznek el. Nem bíznak a feliratban, pedig számlákkal is tudja igazolni, hogy egy Szeged melletti termelőtől kapja az árut.

Waldhauser Dezsőné azt is elmondta, hogy már a hétfőn bejelentett fertőzött paradicsom híre is lecsapódott náluk, egészen pontosan a forgalmukon. Már a paradicsomot is óvatosabban veszik, pedig az övé magyar – hangsúlyozta. Nála egyébként a legtöbb terméknél fel van tüntetve, hogy hazai áru.

A haszon elúszott

Megtudtuk, hogy még vasárnap rendelt meg egy nagyobb mennyiséget, 16 láda kígyóuborkát, ezt már nem lehetett visszamondani, kedden érkezett meg. Haszon már nem lesz rajta, csak veszteség – mondta. Hiába adja olcsóbban, 200 forint helyett mondjuk 150-ért, senki nem meri megvenni – tette hozzá.

Mikor arról kérdezzük, ő megenné-e, azt válaszolja: meg, sőt meg is eszi, és az unokájának is jó szívvel odaadná.

De nemcsak a kereskedők járnak rosszul az uborkapánik miatt, a hazai termelők sem tudják eladni az árujukat – sorolja Waldhauser Dezsőné. Hozzátette: a termelők is félnek, mert az uborkát le kell szedni, eladni pedig nem tudják. Ez a vírus betett a zöldségkereskedőknek is – fogalmaz.

Ezt mi is tapasztaltuk kedden a Búza téri piacon, hiszen a vásárlók többsége óvatosan válogatott. Szabóné Czeczei Gizella uborkát is vett, de csak azért – mondta el portálunknak –, mert ismeri a kereskedőt, törzsvásárlója, ezért megbízik benne. A bevásárlóközpontokban azonban akkor sem venne zöldséget, ha rá van írva, hogy hazai termék – fogalmazott.


eszak | 2011.05.30 18:00

Miskolc - A laborvizsgálat végéig nem kerülhetnek forgalomba spanyol zöldségek megyénkben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában