Helyi közélet

2010.11.08. 17:28

Ragály, Jólész: Kétmillió eurós projekt

<p>Ragály, Jólész - A víz a XXI. század aranya, ezért a megőrzése, tisztántartása mindannyiunk kötelessége.</p>

Közös sikeres uniós projekt nyitórendezvényét tartotta Ragály és a felvidéki Jólész község önkormányzata hétfőn. Az eseménynek a jólészi kultúrház adott otthont, ahol először a házigazda település polgármestere, Frantisek Barci köszöntötte a jelenlevőket, majd Dusza László, Ragály polgármestere, valamint Szerencsés János főkonzul. Az összesen 2 millió 70 ezer eurós  szennyvízkezelési projekt Ragályra jutó része egymillió euró.

Partnerséget építünk

Jólész (szlovákul Jovice) egyébként egy 729 lelkes, többségében magyarok lakta kis falu a Kassai Kerület rozsnyói járásában. A Szilicei fennsík meredek partjai alatt Rozsnyótól négy kilométerre délkeletre terül el, a Csermosnya patak partján 280 méter magasságban. A szennyvízkezelés megvalósítása elnevezésű projektet Julius Slovák projektmenedzser mutatta be, ezután Frantisek Szőllős, a Kassa Kerületi Környezetvédelmi Felügyelőség főosztályvezetője ismertette az EU szennyvíztisztítási gyakorlatát. A jólészi víztisztító technológiáját Vladimir Molnár mutatta be, a ragályit pedig Dobos Miklós, a TRANSDOWELL Zrt. Mérnöki Iroda vezérigazgatója. Nálunk a kétezer lakos alatti települések csak régiósan pályázhatnak, de Ragály nem tartozik bele a kazincbarcikai agglomerációba, így csak a határon átnyúló  Partnerséget építünk uniós pályázaton vehetett részt, szerencsére eredményesen. E beruházásra nagy szükség volt, mivel a gömöri községben nincs kiépített szennyvízcsatorna-hálózat, ezért nagymértékben szennyeződik a környék talaja, felszíni és felszín alatti vízbázisa. Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy milyen kárt okoznak a szennyvizek a védett természeti értékeknek és a karsztvizeknek, részletesen szólt a miskolci ivóvízbázis korábbi fertőzöttségéről is. A víz a XXI. század aranya, ezért a megőrzése, tisztántartása mindannyiunk kötelessége–hangsúlyozta.  

ÉM-BGy

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában