Helyi közélet

2010.11.04. 14:12

Koszorúzás a Hősök Temetőjében

<p>Miskolc - Fülöp Istvánné: tisztelni kell a „másik oldal mártírjait” is.</p>

Nagyjából egy tucat szimpatizáns és párttag jelent meg a Munkáspárt által szervezett koszorúzáson a Hősök Temetőjében csütörtökön délelőtt. Az 56-os forradalom vérbe fojtása áldozatainak gyásznapján az emlékezés virágait helyezték el a budapesti pártszékház védelme közben elesett Szabó Lajos ezredes sírján – melyen a felirat hirdeti: az ezredes az „ 56-os ellenforradalom ellen vívott harcokban” esett el.

Fülöp Istvánné, a Magyar Kommunista Munkáspárt miskolci szervezetének vezetője ünnepi beszédében elmondta: egy „gyűlölködésmentes Miskolcon” szeretne élni, ahol az emberek tisztelik és megbecsülik a másik oldal mártírjait is, majd két incidensről is beszámolt. Nyoma veszett – egészen pontosan a múzeum pincéjébe került – Ságvári Endre mellszobra, ami korábban a csanyiki KISZ-vezetőképző udvarán állt, másrészt eltűnt az a koszorú, amit október 21-én a Földes gimnáziumon lévő Széchenyi emléktáblára helyezett ki a Munkáspárt – jobban mondva egyedül a Munkáspárt koszorúja tűnt el az emléktábláról. Fülöp Istvánné azt is elmondta, hogy a koszorúzást követően azt hallotta, felmerült a Földes Ferenc Gimnázium névváltoztatásának ötlete, ám ezt ő nem tudja elfogadni: mint kifejtette, a múltunkat nem lehet és nem is szabad megváltoztatni, s bár Földes Ferenc kommunista volt, aki fellépett a fasizmus ellen, elsősorban pedagógus volt, akinek köszönhetően sok munkás-paraszti származású diák tanulhatott tovább. Az ünnepség végén a jelenlévők meghallgatták az Internacionálét, majd a „baloldal hősi halottjának” sírja után – emlékezve a Nagy Októberi Szocialista Forradalom kirobbanásának november hetedikén esedékes 93. évfordulójára – a szovjet hősök közelben álló emlékművét is megkoszorúzta a munkásmozgalom maroknyi híve. A rendezvény végére a rendőrség is megérkezett, de nem volt dolguk, senki sem akarta megzavarni a Munkáspárt megemlékezését.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában